Boek
Nederlands

Als ik terugkom : roman

Marco Balzano (auteur), Edwin Krijgsman (vertaler)
Een Roemeense moeder vertrekt naar Milaan om daar als ouderenverzorgster een goede toekomst voor haar kinderen te creëren, maar haar afwezigheid heeft onvoorziene gevolgen voor het gezin.
Onderwerp
Familie, Migranten
Titel
Als ik terugkom : roman
Auteur
Marco Balzano 1978-
Vertaler
Edwin Krijgsman
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
Quando tornerò
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij De Arbeiderspers, © 2022
269 p.
ISBN
9789029544139 (hardback)
Andere talen:

Besprekingen

De prijs voor een beter leven is hoog

In Als ik terugkom toont de Italiaan Marco Balzano een verborgen wereld: die van vrouwelijke migranten die door westerlingen worden ingehuurd om hun bejaarden, kinderen en het huishouden te verzorgen.

In Oost-Europa bestaat er een woord voor de burn-out die miljoenen Oost-Europese huishoudelijke en zorghulpen treft: 'de Italiaanse ziekte'. Om voor hun kinderen te kunnen zorgen werken miljoenen vrouwen uit bijvoorbeeld de Filipijnen en Oost-Europa in het buitenland. Daar worden ze ingehuurd om voor hulpbehoevende ouderen te zorgen of tweeverdieners te ontlasten bij de zorg voor hun kinderen en het huishouden.

Veel van deze badantes zien hun eigen kinderen niet opgroeien en keren nooit meer terug naar huis. Degenen die na jaren afwezigheid wel terugkeren, treffen een uiteengereten familie waar de onderlinge relaties voor altijd zijn getekend en vaak zelfs zijn verwoest.

Balzano portretteert in zijn geëngageerde roman Als ik terugkom zo'n Roemeens gezin vanuit het perspectief van de moeder en haar twee kinderen. Om een opleiding voor haar dochter Angelica en zoon Manuel te kunnen bekostigen en hun huis op te knappen, verlaat moeder Daniela van de ene op de andere…Lees verder

Een besmeurde spiegel

Een moeder moet kiezen tussen honger en haar kinderen. Als ik terugkom is het relaas van een Europese schande.

Daniela moet een hartverscheurende maar levensnoodzakelijke keuze maken. In het holst van de nacht verlaat ze haar huis in Iasi, de tweede grootste stad van Roemenië, om in een buitenwijk de bus naar Milaan te nemen. In Italië kan ze aan de slag als badante , een term die zich laat vertalen als ‘inwonende ouderverzorgster’ maar die je ook kunt lezen als ‘onderbetaalde huisslaaf’.

Met de tranen in de ogen laat ze daarvoor haar eigen gezin achter: haar zoontje Manuel, haar dochter Angelica en haar nietsnut van een man Filip. Die laatste verloor zijn job in de lokale schuurpapierfabriek en besloot dan maar voltijds dronkaard te worden. Aangestoken door de verdwijning van zijn vrouw wil Filip zich herpakken, en ook hij verlaat zijn kinderen, om in Rusland vrachtwagenchauffeur te worden.

Terwijl Daniela zwoegt om rond te komen en haar schamel loon bijna integraal doorsluist naar haar kinderen, gaat het in Roemenië van kwaad naar erger…Lees verder

Een indringende, maatschappelijk geëngageerde roman over de psychologische gevolgen van gezinsontwrichting en het maken van keuzes in een wereld dichtbij, maar tegelijkertijd ver af van de onze. Omdat haar man werkloos is en ze een goede opleiding voor haar kinderen wil, besluit de Roemeense Daniela als inwonende ouderenverzorgster in Milaan te gaan werken, en haar gezin achter te laten. Haar zoontje lijdt echter onder haar afwezigheid en voert niets meer uit op school. Op een dag raakt hij na een brommerongeluk in coma — en dat ontwricht het uiteengeslagen gezin alleen maar verder. ‘Als ik terugkom’ is in een directe, heldere literaire stijl geschreven en zal een breed tot literair lezerspubliek aanspreken. Marco Balzano (Milaan, 1978) is een Italiaanse schrijver. Hij won tal van literaire prijzen voor zijn vorige drie romans, maar brak internationaal door met het veelbekroonde 'Ik blijf hier'.