Boek
Nederlands
Het lief en leed van de medewerkers en patie͏̈nten in een hartkliniek in Dublin.
Titel
Hart & ziel
Auteur
Maeve Binchy
Vertaler
Milly Clifford
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Heart and soul
Parallelle titel
Hart en ziel
Editie
6
Uitgever
Houten: Van Holkema & Warendorf, 2012 | Andere uitgaves
430 p.
ISBN
9789047508861 (paperback)

Andere talen:

Besprekingen

Dokter Clara Casey heeft de leiding over de hartkliniek St. Brigid. Het wordt haar niet gemakkelijk gemaakt. Er is maar een heel beperkt budget voor de inrichting van haar kantoor. Ze moet echt op haar strepen staan, en Frank Ennis, het financieel brein achter St. Brigid, noemt haar 'een harde tante'.
Het verhaal gaat in de eerste plaats over het leven in het ziekenhuis. Clara krijgt de hulp van de getalenteerde dokter Declan. Verder bestaat haar team uit de sympathieke fysiotherapeut Johnny, de mooie zuster Fiona en de Poolse Ania, die een ware aanwinst blijkt te zijn.
Naast het werk in de kliniek komt ook het persoonlijk leven van alle personages aan bod. Clara leeft gescheiden van haar man. Ze krijgt ook heel wat te verduren door haar twee dochters Adi en Linda, die elk een eigen willetje hebben. Haar ex-man wil Clara op een avond alleen ontmoeten om iets te bespreken en vraagt de meisjes weg te blijven. Zij maken maar al te graag van de gelegenheid misbruik om in het du…Lees verder
Clara, de vijftig al gepasseerd en gescheiden, krijgt een nieuwe kans als hoofd van een nog op te richten hartkliniek. Terwijl ze zich hier geleidelijk met hart en ziel voor gaat inzetten, worstelt ze thuis met twee moeilijke dochters, haar charmante ex-man en haar nieuwe vriend, een apotheker. Collega's van Clara komen in afwisselende hoofdstukken in beeld, met hun zorgen, belevenissen en liefdes. Enkele Dubliners, onder wie een gestalkte priester, completeren dit geheel rond de hartkliniek, waarin ook plaats is voor buitenlandse werknemers. Opvallend in deze feelgoodroman is de tomeloze, eerlijke inzet van de betrokkenen; het verhaal ademt een zeer positieve levensinstelling, heeft een erg romantische inslag en leest als een trein. De Ierse schrijfster (1940) en rasvertelster publiceerde eerder talloze bestsellers, als 'Spiegel van het meer' en 'Het huis op Tara Road'* en wordt door Oprah Winfrey geprezen. Paperback, kleine druk, intrigerende omslagfoto.

Over Maeve Binchy

CC-BY-SA-3.0 - Foto van/door De originele uploader was Jon Kay op de Engelstalige Wikipedia

Maeve Binchy Snell (Dalkey, 28 mei 1939 – Dublin, 30 juli 2012), beter bekend als Maeve Binchy, was een Ierse schrijfster die niet alleen romans schreef maar ook toneelstukken, korte verhalen en columns. Ze was het bekendst van haar humoristische observaties van het leven in de dorpjes en stadjes op het Ierse platteland. Haar werk is in meer dan 37 talen vertaald (waaronder het Nederlands), en in totaal zijn meer dan 40 miljoen exemplaren van haar boeken verkocht.

Biografie

Binchy werd geboren op 28 mei 1939 in Dalkey, County Dublin, Ierland, als het oudste van vier kinderen. Ze studeerde aan het University College Dublin, werkte als lerares en vervolgens als journalist bij de Irish Times. In 1982 verscheen haar eerste boek (Light a penny candle).

Bibliografie

Romans