De kaalvreter

+1
De kaalvreter
×
De kaalvreter De kaalvreter
Genre:
Als Leie naar de begrafenis gaat van haar pleegmoeder bij wie ze in de oorlog was ondergebracht, komt ze achter een vreselijk geheim omtrent haar echte moeder.
Titel
De kaalvreter
Auteur
Machteld Siegmann
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Ambo|Anthos, © 2019 | Andere uitgaves
371 p.
ISBN
9789026343094 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Leie is als driejarige in 1942 door haar joodse ouders tijdelijk ondergebracht bij een gezin in Friesland, maar na de oorlog wordt haar verblijf permanent. Leie blijft echter iets missen in haar volwassen leven. Haar man Dirk en haar twee zonen, Anton van 15 en Meeus van 9 jaar, kunnen die leegte niet helemaal vullen. Als Leie in 1974 naar de begrafenis van haar pleegmoeder gaat, komt ze achter een vreselijk geheim omtrent haar echte moeder. Hierdoor is ze zo uit het lood geslagen dat ze niet meer in staat is om te functioneren. Haar man en kinderen proberen te helpen, ook al weten ze niet wat er aan de hand is, maar ze zullen net als Leie zelf moeten wachten tot Leie de weg naar het heden terug kan vinden. Het verhaal wordt in 1974 beurtelings door de vier hoofdpersonen verteld; de flashbacks naar 1942 en 1958 door een auctoriale verteller. In verstilde en bedachtzame zinnen en poëtische vergelijkingen heeft auteur (1972) een indrukwekkende en ontroerende roman geschreven, goed van c…Lees verder

Over Machteld Siegmann

Machteld Siegmann (Krimpen aan den IJssel, 1972) is een Nederlandse romanschrijver.

Loopbaan

Na haar studie Cultuurgeschiedenis aan de Universiteit van Utrecht en werkzaam te zijn geweest als redacteur bij diverse uitgeverijen, debuteerde Siegmann in 2019 met de roman De kaalvreter bij uitgeverij Ambo❘Anthos. Deze werd voor diverse literaire prijzen genomineerd en bekroond, waaronder De Bronzen Uil 2020 voor het beste Nederlandstalige debuut van het voorgaande jaar. In 2022 kwam haar tweede roman uit, Wachter op de morgen.

Thematisch

Siegmann schrijft over het menselijk tekort, hoe daden in het verleden het heden kunnen bepalen en het (on)vermogen de vergissingen en fouten te herstellen. Ze gebruikt in haar werk regelmatig verwijzingen naar bijbelverhalen en bijbelse taal.

Persoonlijk

Siegmann is getrouwd, heeft drie kinder…Lees verder op Wikipedia