Boek
Nederlands

Nieuwe rituelen : gedichten

Maarten Inghels (auteur)
+1
Nieuwe rituelen : gedichten
×
Nieuwe rituelen : gedichten Nieuwe rituelen : gedichten

Nieuwe rituelen : gedichten

PER VISIBILIA AD INVISIBILIA

Maarten Inghels zoekt in zijn nieuwe bundel de nieuwe rituelen van de moderne mens op. Die wordt enerzijds gedreven door het verlangen om gezien te worden, de hang naar roem en openbaarheid, maar oefent anderzijds de kunst van het verdwijnen in de anonimiteit.

‘Jij kent mijn onuitputtelijke kwaal. Omhels mijn ellebogenwerken en sus,
Titel
Nieuwe rituelen : gedichten
Auteur
Maarten Inghels
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2015
85 p.
ISBN
9789023497240 (paperback)

Besprekingen

Meer dan een vlucht

Maarten Inghels blijft een betrokken dichter, zoals blijkt uit zijn bundel Nieuwe rituelen. De onvrede is niet weg, maar wordt anders ingekleurd.

De kunst van het verdwijnen

Op het overvolle marktplein liep iemand
door een megafoon te schreeuwen om
in vredesnaam te worden vergeten.
Ik ging een eindje met de eenmansbetoging op.
Het moment brak aan om betrapt, verboden
en bestreden te zijn. Ik wandelde verknipt
rond met een keukenschaar in mijn mond.
Kon ik maar onzichtbaar zijn,
mij als een handvol zand begraven.
Niet meer in het plaatje passen
van de voorgrond met de luidruchtige uren.
Ik bekwaamde mij in de kunst van het verdwijnen.
Stiekem ging ik het hoekje om
en hing overal posters op om de aandacht
te vestigen op mijn geoefend einde.
Sommigen zijn hun leven lang zoek,
verstoppen zich in de diepte van een schelp
of liggen reeds onder een verweerde steen.
Maar nu ik eeuwig weg ben
betreur ik dat niemand zag
hoe mooi ik verdween.

Uit Nieuwe rituelen van Maarten Inghels


In zijn vorige bundel Waakzaam (2011) wou Maarten Inghels (°1988) de lel…Lees verder

Als de Vlaamse Maarten Inghels (1988), die op z'n 20ste debuteerde in de Sandwich-reeks onder de hoede van Gerrit Komrij, een beetje op stoom komt, en dat komt hij vrijwel altijd, ratelen zijn één of ook vaak twee bladzijden lange gedichten in terzinen (niet rijmend natuurlijk) zich rappelings naar het einde. Het zijn gedichten boordevol moderne tijd en boordevol pretentieuze flauwekul: 'Doorgaans aard ik niet in gezelschappen dus liep ik / met een emmertje oogstend door imaginaire tuinen, / de inktbloedingen in het binnenland van mijn hoofd. // Ik fantaseerde over ontmoetingen met waterberen / en houtvissen. Verdwaalde als een voetnoot / onder aan een heuvel en leerde de bosbessentaal.' Zo gaat nog vijf strofen door, het slot luidt: 'Uiteindelijk ben ik blauw in de badkuip leeggelopen, / tegen de emaillen graftombe galmde mijn ego na.' Er wordt vaak met de dood gerekend: 'De dood / is mijn horloge dat zijn intieme bezweringen / tikt, het is het uur blauw dat zich in mijn vel inkt.' E…Lees verder

Over Maarten Inghels

Maarten Inghels (Borgerhout, 1988) is een Vlaams dichter en schrijver.

Inghels debuteerde in 2008 met Tumult, het zeventiende deel in de Sandwich-reeks van oud-Dichter des Vaderlands Gerrit Komrij. Het achttiende deel (dat tegelijkertijd werd uitgebracht) was een postume uitgave van Paul Verbruggen (1891-1966): Er is iets om de dingen heen.

In 2009 verscheen in beperkte oplage de bibliofiele bundel Het abattoir van het afscheid, uitgegeven en (met de hand) gezet door Dick Wessels. Deze bundel werd hernomen in zijn volgende dichtbundel Waakzaam uit 2011, Inghels' eerste publicatie bij De Bezige Bij Antwerpen.

Bij diezelfde uitgeverij verscheen in september 2012 zijn debuutroman De handel in emotionele goederen, een verhaal over de dood na het leven.

Daarnaast is Maarten Inghels ook coördinator van de Eenzame Uitvaart te Antwerpen, een initiatief waarbij een passend gedicht bij de uitvaart van eenzame overledenen …Lees verder op Wikipedia