Iemand, niemand en honderdduizend

Luigi Pirandello (auteur), Annegret Böttner (vertaler), Leontine Bijman (vertaler)
Door een terloopse opmerking van zijn vrouw over zijn neus gaat een man twijfelen aan zijn identiteit.
Onderwerp
Identiteit
Titel
Iemand, niemand en honderdduizend
Auteur
Luigi Pirandello
Vertaler
Annegret Böttner Leontine Bijman
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
Uno, nessuno e centomila
Editie
6
Uitgever
Amsterdam: Atlas, 2011 | Andere uitgaves
200 p.
ISBN
9789045018683 (paperback)

Andere formaten:

Andere talen:

Besprekingen

De Italiaanse schrijver (1867-1936, Nobelrpijs 1934) noemde deze roman zijn bitterste maar ook zijn meest humoristische. In een in acht epidodes verdeeld verhaal kunnen we de verwikkelingen volgen van een man die ontdekt dat hij zich nooit ziet zoals de anderen, vooral in de spiegel niet. Hij gaat op zoek naar zichzelf en naar de honderdduizend personen die hij in de ogen van anderen is. Die andere personages wil hij vernietigen, b.v. de domme, rijke, lieve echtgenoot en de woekeraar, en tot een iemand, zichzelf, terugbrengen. Ten slotte wil hij door alles af te stoten niemand zijn, een zwerver die steeds opnieuw geboren wordt en leeft in alles om hem heen. Pirandello's ideeën over de waarheid, die is zoals de ander die ziet, en de wereld, die geen andere werkelijkheid bezit dan welke wij er zelf aan toekennen, worden hier tot in het absurde doorgevoerd, met zeer frappante sociale gevolgen. Een fascinerend boek, een 'must' voor Pirandello-liefhebbers. Normale druk.

Over Luigi Pirandello

Luigi Pirandello (Agrigento, 28 juni 1867 - Rome, 10 december 1936) was een Italiaans schrijver van poëzie, theaterstukken en romans. In 1934 ontving hij de Nobelprijs voor Literatuur.

Biografie

Pirandello wordt op 28 juni 1867 geboren in de villa 'Caos' (chaos) in de buurt van Agrigento. Zijn vader bezat een zwavelmijn, en Luigi was voorbestemd die over te nemen. Hij interesseerde zich echter meer voor de literatuur en begon in 1887 te studeren aan de Faculteit der Letteren van de universiteit van Rome. Hij verliet Sicilië dus al op redelijk jonge leeftijd. In 1889 zette hij zijn studie op aanraden van een professor voort in Bonn, waar hij in 1891 afstudeerde en zijn eerste gedichten publiceerde. Hij kreeg er ook een baan, maar keerde door heimwee in 1892 terug naar Rome, waar hij zich mede dankzij Luigi Capuana verder aan de literatuur wijdde. In 1894 trouwde hij met Maria Antonietta Portulano. Het echtpaar, dat drie kindere…Lees verder op Wikipedia

Suggesties