Boek
Nederlands

Keizerlijk geel : roman

Lucas Zandberg (auteur)
Het levensverhaal van Cixi (1835-1908), keizerin-regentes van China.
Titel
Keizerlijk geel : roman
Auteur
Lucas Zandberg
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij De Arbeiderspers, © 2019
335 p.
ISBN
9789029540094 (paperback)

Besprekingen

Biografische roman over het leven van de Chinese keizerin-regentes Cixi (1835-1908). Evenals Jung Chang in de biografie ‘De keizerin’ (2013) werd de auteur, die eerder schreef over keizerin Elisabeth van Oostenrijk, gemotiveerd door de negatieve reputatie van de hoofdpersoon. Zo zou ze diverse familieleden hebben vergiftigd. De roman begint wanneer Cixi, dochter van een lagere ambtenaar, op haar zestiende in het Keizerlijke Hof wordt aangenomen als concubine van de zesde rang. Omdat ze als enige vrouw van de keizer een mannelijke nakomeling baart, stijgt haar positie. Met hulp van haar trouwe eunuch Kleine An blijft ze op de hoogte van alle intriges. Wanneer de keizer sterft, wordt ze samen met diens eerste gemalin regentes voor haar zoon. China is een rijk in verval en Cixi staat voor moeilijke beslissingen, waarbij ze soms verstandig en vooruitstrevend en soms meedogenloos handelt. Als ook haar zoon overlijdt, adopteert ze een neef om aan de macht te blijven. Boeiende roman over een…Lees verder

Over Lucas Zandberg

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Heidi Jonker

Lucas Zandberg (Langezwaag, 10 oktober 1977) is een Nederlandse schrijver. Zijn romans hebben veelal een biografische en/of historische kern.

Hij debuteerde in 2007 met een roman over het werkelijke leven van keizerin Elisabeth van Oostenrijk. Acht jaar later verscheen Mijn leven is van mij, een herschreven versie van dit debuut.

Zandbergs tweede roman De laatste maîtresse uit 2010 is gebaseerd op het leven van Madame du Barry, een Franse courtisane, en speelt zich af ten tijde van de Franse Revolutie.

In 2011 stapte Zandberg over naar uitgeverij De Arbeiderspers. Zijn derde roman Mayling, gebaseerd op het leven van de vrouw van Chiang Kai-Shek, verscheen een jaar later bij deze uitgeverij.

Na een stilte van drie jaar verscheen in 2015 De vergeten prins. Deze roman is een mengeling van feit en fictie, losjes gebaseerd op een periode in het leven van de Nederlandse kroonprins Willem van Oranje-Nassau.

De rendeme…Lees verder op Wikipedia