Je bent jong en je rouwt wat

+1
Je bent jong en je rouwt wat
×
Je bent jong en je rouwt wat Je bent jong en je rouwt wat

Je bent jong en je rouwt wat

Een jonge journaliste vertelt over het overlijden van haar moeder en het rouwproces dat ze daarna doormaakte.
Onderwerp
Rouwproces
Titel
Je bent jong en je rouwt wat
Auteur
Lisanne Van Sadelhoff
Taal
Nederlands
Uitgever
[Amsterdam]: Das Mag Uitgevers, 2020
319 p.
ISBN
9789493168343 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

'Ik had geen idee hoe ik om mijn moeder moest rouwen'

Je bent jong en je rouwt wat is het aangrijpende debuut van journaliste Lisanne van Sadelhoff (30), een pijnlijk eerlijk relaas over het verlies van haar moeder. Eigenlijk wilde ze een handleiding 'rouwen' schrijven, maar het werd een verslag van haar eigen rouwproces. 'Als je weet wat rouw is, weet je al heel veel over het leven.'

"We dachten aan jou", zei de chef weekend van De Morgen, toen de vraag werd opgeworpen wie de Nederlandse debutante Lisanne van Sadelhoff wilde interviewen, de auteur van Je bent jong en je rouwt wat. Ik voelde me niet beledigd. Ik dacht ook aan mezelf.

Vijf jaar geleden vroeg deze krant me een verhaal over het verlies van mijn moeder te schrijven, vanuit het perspectief van mijn achtjarige ik, op de achterbank van onze verongelukte gezinswagen. Toen was ik aanvankelijk wel beledigd geweest. Ik schreef het verhaal alsnog. Het was een van de moeilijkste, maar ook beste dingen die ik al op papier heb gezet.

Lisanne van Sadelhoff, journaliste voor onder andere RTL Nieuws en Volkskrant Magazine en columniste voor Algemeen Dagblad, vond niet het schrijven zwaar, wel het teruglezen.

"Van het schrijven heb ik intens genoten. Ik maakte er een heuse uitstap van; trok naar zee om daar in een eethuisje te schrijven, tussendoor even uitwaaien op het strand. In een half jaa…Lees verder

Je bent jong en je rouwt wat

Eerste zin ‘Jij gaat hierover schrijven, hè?’

Lisanne van Sadelhoff was vijfentwintig toen ze te horen kreeg dat haar moeder Paola een uitgezaaide darmkanker had en dat genezing er niet in zat. Het was een kwestie van maanden, van een half jaar misschien. Die informatie trof Van Sadelhoff als een steen in het gezicht. Ze besliste drie weken te stoppen met werken en een tijdje niet maar naar feestjes te gaan, en dan zou ze er wel overheen zijn, dacht ze, maar in plaats van de nakende dood van haar moeder te verwerken verdrong ze die alleen maar, tot ze uiteindelijk, een half jaar na de dood van haar moeder volledig blokkeerde en in therapie moest. Je bent jong en je rouwt wat is het verslag van die periode, van de bekendmaking van de kanker tot vandaag, want ook al is Van Sadelhoff inmiddels gestopt met haar therapie, aan het rouwen is nog geen einde gekomen.

Dit is geen doordeweeks, bedrukkend boek over rouwen. Van Sadelhoff wilde haar onderwerp immers op een aanstekelijke en toegankelijke manier brengen. Oké, de…Lees verder

Journaliste Lisanne van Sadelhoff (1989) studeerde onder meer Nederlands en werkt(e) voor bekende tijdschriften en RTL Nieuws. Ze was 29 jaar toen haar moeder – niet onverwachts – stierf en schrijft daarover in korte, heldere hoofdstukken. Hoe ze in die levensfase een jongvolwassen dochter werd zonder moeder. Ze beschrijft het intense van het verdriet, haar vragen en toont hoe ze opnieuw het leven moet uitvinden met familie, relaties, werk, professionele ondersteuning, vrienden en eenzaamheid. Ze schreef het boek dat ze eigenlijk zelf had willen lezen toen ze het moeilijk had.