Boek
Engels

Alice's adventures in Wonderland ; Through the looking-glass and What Alice found there

Lewis Carroll (auteur), Hugh Haughton (redacteur)

Alice's adventures in Wonderland ; Through the looking-glass and What Alice found there

De eerste keer holt Alice een sprekend konijn achterna, de tweede keer stapt ze door de spiegel boven de haard en in beide gevallen komt ze terecht in de vreemde, fantastische omgeving, waar alles helemaal anders is dan in de gewone wereld.
Bevat
Titel
Alice's adventures in Wonderland ; Through the looking-glass and What Alice found there / Lewis Carroll ; ed. with an introd. and notes by Hugh Haughton
Auteur
Lewis Carroll
Redacteur
Hugh Haughton
Taal
Engels
Uitgever
London: Penguin Classics, 2009 | Andere uitgaven
LXXX, 356 p. : ill.
ISBN
9780141192468 (hardback)
Andere talen:

Besprekingen

Deze uitgave opent met 'Alice's adventures in Wonderland', waarin de ca. 9-jarige Alice met haar zusje aan de rivier zit, uit verveling een wit konijn zijn hol in volgt en Wonderland in tuimelt. Ze beleeft avonturen met vreemde figuren o.a. de kwade hertogin en de Cheshire kat, terwijl ze de ene keer groot en dan weer klein is. In het vervolg 'Through the looking glass' stapt ze door een spiegel een andere wereld in, waar ze avonturen beleeft met o.a. de Eenhoorn en Humpty Dumpty. De Engelse wiskundige C.L. Dodgson (1832-98) schreef kinderboeken waarvan 'Alice in Wonderland' het bekendst is. Het klassieke, absurde verhaal en het vervolg zijn nog steeds leuk door de vele taal- en logicagrapjes die zeer besteed zijn aan volwassenen. De vroege versie en de recensie zijn literair-historisch van belang. Deze uitgave voor volwassenen heeft 42 originele pentekeningen van John Tenniel en een afsluitend hoofdstuk door Virginia Woolf.

Over Lewis Carroll

Lewis Carroll, pseudoniem van Charles Lutwidge Dodgson, (Daresbury, 27 januari 1832 — Guildford, 14 januari 1898) was een Engelse diaken (dus geen priester) in de Anglicaanse Kerk, wiskundige en logicus die vooral bekend is geworden door zijn kinderboeken. Hij was het derde kind en de oudste zoon in een gezin van elf kinderen. In januari 1851 vertrok hij naar Oxford waar hij in 1854 cum laude in de wiskunde afstudeerde aan Christ Church. Later werd hij daar lector, tot 1881. Hij stierf op 14 januari 1898 aan de gevolgen van een longontsteking in Guildford, waar hij ook begraven werd.

Zijn beroemdste werken zijn:

  • Alice's Adventures in Wonderland (1865) (Nederlands: Alice in Wonderland)
  • Through the Looking-Glass (1872) (Nederlands: Door de spiegel)
  • The Hunting of the Snark (1876) (Nederlands: De jacht op de trek/strok/slaai)

De illustraties van Sir John Tenniel bij de boek…Lees verder op Wikipedia