Boek
Nederlands

De duivel zit in de details

Leïla Slimani (auteur), Gertrud Maes (vertaler)

Leïla Slimani (Marokko, 1981) is een van de meest spraakmakende auteurs van dit moment. Zij won de Prix Goncourt en is actief voorvechter van vrouwenrechten.
In deze essaybundel spreekt Leïla Slimani zich duidelijk uit tegen moslimterrorisme. Het boek bevat zes pareltjes van essays en verhalen, allemaal indrukwekkend sterk, dankzij haar vlotte pen en scherpe blik. Of het nu ga

Titel
De duivel zit in de details
Auteur
Leïla Slimani
Vertaler
Gertrud Maes
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Le diable est dans les détails
Uitgever
[Amsterdam]: Nieuw Amsterdam, © 2021
73 p.
ISBN
9789046823231 (paperback)

Besprekingen

Leïla Slimani schrijft strijdlustig en zonder zelfcensuur

Een boekje ter grootte van je hand, maar met een reusachtige zeggingskracht. Dat is De duivel zit in de details, een bundeltje van zes verhalen en artikelen van Leïla Slimani. De stukken verschenen eerder in het tijdschrift Le 1. Het is nu ook in goed Nederlands te lezen; Slimani heeft maar geluk met haar Nederlandse vertaler, Gertrud Maes.

De fictie van Slimani is vol compassie, maar niet zonder realiteitszin. Het titelverhaal is een mooi voorbeeld. Het gaat over een man die zich zorgen maakt om het oprukkende religieuze fanatisme in zijn stad. Het zit in kleine dingen: de Saoedische prediker op de radio die aanstaat in de taxi, de werkster die zegt 'ik kan niet meer voor u werken als u alcohol drinkt'. Zijn vrouw vindt dat hij overdrijft.

In de essays, die eerder verschenen naar aanleiding van de terroristische moordpartijen op 7 januari en 13 november 2015 in Parijs, is Slimani's woede bijna voelbaar. 'Wij moeten onverzettelijk zijn en het hoofd geheven houden…Lees verder

Over Leïla Slimani

CC BY-SA 3.0 fr - Foto van/door Thibaut Chapotot

Leïla Slimani (Rabat, 3 oktober 1981) is een Frans-Marokkaanse journalist en schrijver. In 2016 heeft zij de Prix Goncourt gewonnen voor haar roman Chanson douce, in het Nederlands vertaald en uitgeven met als titel Een zachte hand.

Levensloop

Leila Slimani is opgegroeid in een Franstalig gezin in Marokko. Haar vader was bankier en een hoge Marokkaanse ambtenaar. Hij was eveneens staatssecretaris en voorzitter van de Marokkaanse voetbalbond. Haar moeder is KNO-arts. Ze is van Frans-Algerijnse afkomst. Leila Slimani heeft twee zussen.

Leïla Slimani doorliep een Franstalige middelbare school in Rabat, het Lycée Descartes. In 1999 ging ze naar Parijs om te studeren aan het Sciences Po. Na haar afstuderen in 2008 werkte ze bij het weekblad Jeune Afrique. Ze schreef vooral over Noord-Afrika. In 2012 nam ze ontslag om zich te wijden aan literair schrijven. Ze bleef tegelijkertijd werken voor Jeune Afriq…Lees verder op Wikipedia