Wanneer de aarde getroffen dreigt te worden door een planeet, reageren twee zussen heel verschillend.
Extra onderwerp
Speelfilms ; 2010
Taal
Engels
Uitgever
Wild Bunch, © 2014 | Andere uitgaven
1 dvd-video
Oorspr. opname
2010
Speelduur
130 min.
Aantekening
Engels gesproken, Nederlands gesproken
EAN
8718836861703
mooov

Besprekingen

Een drama uit 2011 van de Deense regisseur Lars von Trier (Antichrist; Dogville), met in de hoofdrollen Kirsten Dunst (Spider-man; Marie Antoinette), Charlotte Gainsbourg, Kiefer Sutherland en Charlotte Rampling. De film valt uiteen in twee delen. In het eerste volgen we de groots opgezette bruiloft van Justine (Dunst), die achter een masker van vrolijkheid probeert te verbergen dat ze depressief is. In het tweede deel logeert Justine bij haar zus en zwager, terwijl duidelijk wordt dat de aarde geraakt zal worden door de planeet Melancholia, die achter de zon verborgen zat. De twee zussen reageren heel verschillend. Pauline Kleijer (Volkskrant 25-8-'11) schrijft: '(...) Melancholia is alleen aan de oppervlakte een rampenfilm. In werkelijkheid gaat de sterk geacteerde, prachtig vormgegeven film over depressie, een kwaal waaraan Von Trier ook zelf lijdt. Door de romantische stijl weet de regisseur de somberheid van het onderwerp nog enigszins te verhullen, maar uiteindelijk gaat de film…Lees verder

Over Lars Von Trier

CC BY-SA 2.5 - Foto van/door Rita Molnár

Lars von Trier (Kopenhagen, 30 april 1956) is een Deense filmregisseur, bekend om zijn originele manier van werken. Samen met collega Thomas Vinterberg bedacht en begon hij het Dogma 95-collectief.

Zijn geboortenaam is Lars Trier, maar op de filmacademie gaven zijn medestudenten hem de bijnaam Von Trier. Dit was een plagerijtje, goedmoedige spot, omdat von een adellijke achtergrond suggereert, terwijl dat in tegenspraak is met de communistische achtergrond van zijn ouders. Tevens zijn 'Lars' en 'Trier' heel gewone namen in het egalitaire Denemarken. (Volgens sommige bronnen behield hij zijn bijnaam als een hommage aan de regisseur Erich von Stroheim.)

Von Trier studeerde filmwetenschappen in Denemarken. Vanaf 1976 maakte hij korte films. Daarna studeerde hij van 1979 tot 1982 aan de Deense filmschool. Zijn eerste lange speelfilm was Forbrydelsens element (The Element of Crime) (1984).

Von Trier maakte zelf maar één Dogma-film:…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek