Boek
Nederlands

Litouwen : op reis naar het onbekende

Kurt Van Eeghem (auteur)
+1
Litouwen : op reis naar het onbekende
×
Litouwen : op reis naar het onbekende Litouwen : op reis naar het onbekende

Litouwen : op reis naar het onbekende

Persoonlijke reisbeschrijving over de kunst en cultuur van het multiculturele Europese land Litouwen.
Extra onderwerp
Litouwen, Reisbeschrijvingen
Titel
Litouwen : op reis naar het onbekende
Auteur
Kurt Van Eeghem
Taal
Nederlands
Uitgever
Kalmthout: Polis, 2019
221 p. : ill.
ISBN
9789463104913 (paperback)

Besprekingen

Van de Baltische Staten is Litouwen het minst bekend. De Vlaamse publicist Van Eeghem (1952) reisde door dit land en publiceerde dit boek om hier wat aan te doen. In een Vlaams-beeldende stijl beschrijft hij zijn reis door de geschiedenis en het landschap van Litouwen, dat sinds een aantal jaren lid van de EU is. In het verleden werd het overheerst door omringende landen, met name Polen, Rusland en Duitsland. De historie van Litouwen is dan ook dramatisch, vooral onder de Russische bezetting. Maar ook de Duitsers vermoordden er 220.000 joden in korte tijd in 1941. Sinds 1991 is het weer zelfstandig en het culturele leven bloeit er in het bijzonder in architectuur en kunst. De steden Vilnius en Kaunas nemen daarin het voortouw. Het is een beschrijvend reisboek, dat behalve een overzichtskaart achterin, niet is geïllustreerd.

Over Kurt Van Eeghem

Kurt Camiel Aster Van Eeghem (Zeebrugge (Brugge), 28 september 1952) is een Vlaams televisie- en radiopresentator.

Biografie

Van Eeghem volgde een opleiding aan Studio Herman Teirlinck en aan de Theaterschool Amsterdam. Vanaf 1975 speelde hij theater bij verschillende gezelschappen, en met zijn eigen ensemble Het ei.

Hij begon zijn televisiecarrière in 1980 met het muziekprogramma Hitring als zijn toenmalige alter ego: de dandy Raphaël Goossens. Dat programma werd bekroond met De HA! van Humo.

In 1982 nam hij zelf een single op: Cool hé, jongen, samen met Jean-Marie Aerts.

In 1984 presenteerde hij de quiz Namen Noemen en later het comedyprogramma "Kurtoisie", waarin hij zich als het typetje Hilaire Sfeermaeckers profileerde als etiquette-kenner. Ook speelde hij vaak komische sketches waarbij hij koning Boudewijn imiteerde.

In 1990 werd hij de nieuwe presentator van de quiz De drie…Lees verder op Wikipedia