Boek
Nederlands

Woesten : roman

+1
Woesten : roman
×
Woesten : roman Woesten : roman
Genre:
Een Vlaams dorp, eind negentiende eeuw. Elisabeth, gevangen in een ongelukkig huwelijk met de arts Guillaume, bevalt van een tweeling. De eerstgeborene is Valentijn, een prachtig zoontje, het tweede kind is zo misvormd dat de vader hem zelfs geen naam wil geven. Nameloos blijft echter in leven. Dan kondigt de Eerste Wereldoorlog zich aan.
Titel
Woesten : roman
Auteur
Kris Van Steenberge
Taal
Nederlands
Editie
9
Uitgever
Antwerpen: Vrijdag, 2014 | Andere uitgaves
382 p.
ISBN
9789460011955 (paperback)

Besprekingen

Het is niet omdat mensen onder hetzelfde dak wonen dat ze een open boek zijn voor elkaar. Daarom vertelt Kris Van Steenberge het verhaal van het gezin Duponselle in zijn debuutroman Woesten achtereenvolgens vanuit het standpunt van de moeder, de vader en hun twee zonen. Alles begint wanneer de jonge dokter Guillaume Duponselle en zijn moeder aan het einde van de jaren 1800 vanuit het mondaine Brussel afzakken naar Woesten, een dorp in de Westhoek tussen Ieper en Veurne. Tijdens het diner waarvoor de notaris hen uitgenodigd heeft, leert Guillaume de dochter van de smid kennen. De ontmoeting mondt uit in een romance. Guillaume trouwt met Elisabeth, ook al heeft zijn moeder het absoluut niet begrepen op ‘vrouwen met een paardengeur’. Acht maanden later wordt er een tweeling geboren: de engelachtige Valentijn en een jongen wiens gezicht zo monsterlijk verminkt is dat zijn vader vindt dat hij geen naam behoeft.
Nameloos, zoals de mismaakte jongen door het leven gaat, slaat een …Lees verder
In vijf delen, als was het een klassiek drama, is deze debuutroman van de Vlaamse leraar, regisseur en schrijver (1963) opgebouwd. Woesten is een West-Vlaams dorp, vlakbij Ieper in België. Het is aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog. Een dochter van een smid leert een jonge dokter (uit gegoede familie) kennen en trouwt met hem. Zij raakt zwanger en baart acht maanden later een tweeling: een knappe zoon, Valentijn, en een mismaakt kind dat de vader weigert een naam te geven. Nameloos, zo wordt hij aangeduid. De jongen gaat gesluierd door het leven. Een gezinsdrama voltrekt zich en de gruwelen van de Eerste Wereldoorlog breken los. Deze roman wordt vanuit verschillende perspectieven verteld, met een epische kracht en in een Vlaamse stijl die betovert. Via allerlei omwegen komen de broers ten slotte weer bij elkaar. Een onwaarschijnlijke erfenis valt hun ten deel en een catharsis volgt. Een overvolle, maar zeker onderhoudende en sympathieke roman. Kleine druk.