Besprekingen

Tussen wal en schip

Koen Strobbe schreef een roman over een cultdichter die nagelaten werk op een begraafplaats verstopte.

Na een carrière in de media en een leven als wijnboer in Zuid-Frankrijk debuteerde Koen Strobbe in 2016 met de misdaadroman Kruis of munt. Andere thrillers volgden, maar in 2019 sloeg hij een andere weg in met zijn 'debuutroman' Hotel Solitude, waarin een schrijver en een verloren manuscript een belangrijke rol spelen. Ook de nieuwe roman Nachtschuim draait rond een auteur en de gedichten die hij nagelaten zou hebben.

Slechts tien 'duistere gedichten over dood en verderf' publiceerde Nico Den Donder tijdens zijn leven. Die waren zo uniek dat hij een cultstatus verwierf en dat Jeroom Claassen, de centrale figuur in de roman, een doctoraat over dat minieme oeuvre schreef. Claassen wordt kind aan huis bij de oude dichter, die hem op zijn sterfbed toevertrouwt dat er nog gedichten van hem te vinden zijn op de Antwerpse begraafplaats Schoonselhof. Vele jaren werkte Den Donder in een steenhouwerij, waar hij gedichten in de zerken geslepen zou hebben die hij daarna subtiel w…Lees verder

Jeroom staat op het punt om eindelijk zijn doctoraalthesis te verdedigen, als hij in de ban raakt van cultdichter Nico Den Donder. De man ligt op sterven als hij Jeroom iets mededeelt wat zijn vrij saaie leven totaal overhoop haalt. Op begraafplaats Schoonselhof ligt nieuw dichtwerk van Den Donder verborgen; het moet alleen worden opgespoord. Vanaf dat moment is er geen houden meer aan. Jeroom, vastzittend in een seksloze relatie met Ditte, ondergewaardeerd op zijn werk aan de universiteit, weet zeker dat hij eeuwige roem zal vergaren door de dichtregels te vinden. ’s Avonds, als het donker is, gaat hij obsessief grafstenen lichten. Er gebeurt nog meer waardoor de lezer zich bezorgd afvraagt of het wel goed komt. Hoe zit het met zijn dwingende vader, die Jerooms psychiater betaalt, en de raadselachtige schim die zijn moeder is? Een kostelijk, tragikomisch verhaal tussen waan en werkelijkheid, over het onvermogen van een mens om zich te binden. Tweede roman, na 'Hotel Solitude'* (2019)…Lees verder

Over Koen Strobbe

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Koen Strobbe (self portrait)

Koen Strobbe (1964) is een Vlaams auteur van literaire thrillers die zich afspelen in Zuid-Frankrijk. In zijn laatste roman zet hij de stap van het pure thrillergenre naar psychologische romans. Daarnaast schrijft hij ook wekelijks een column in Libelle, over het leven op het Franse platteland.

Loopbaan

Hij debuteerde in 2016 met Kruis en munt, dat meteen een bestseller werd en wekenlang in de boekentop stond. Later dat jaar won hij met dat boek ook de Hercule Poirot-debuutprijs (Fred Braekman Award).

Voor hij voltijds auteur werd, werkte Strobbe bij De Persgroep en Woestijnvis. Daarna werd hij wijnbouwer in Zuid-Frankrijk. Hij studeerde Germaanse filologie.

Bibliografie

  • Kruis en munt (2016 - Manteau)
  • Blankenberge Blues (2017 - Manteau), geschreven met Pieter Aspe
  • De wolf van Colombes (2017 - Manteau)
  • De tragische e…Lees verder op Wikipedia