Overal cadeautjes

Khadija Timouzar (auteur), Sanne Thijs (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
De nieuwe broertjes van Yasmina krijgen allemaal cadeautjes. Yasmina zou zelf ook best een cadeautje willen. Prentenboek met vrolijke kleurenillustraties en achterin een woordenlijst in zes talen. Vanaf ca. 2 jaar.
Titel
Overal cadeautjes
Auteur
Khadija Timouzar
Illustrator
Sanne Thijs
Taal
Nederlands
Uitgever
[Ekeren]: Studio Sesam, 2022
[24] p. : ill.
ISBN
9789492784094 (hardback)

Andere formaten:

Besprekingen

Yasmina heeft twee nieuwe broertjes, een tweeling. Iedereen komt op bezoek om feest te vieren. De baby’s krijgen cadeaus. Yasmina wordt jaloers, totdat haar oom met een cadeau voor Yasmina komt. Elk cadeautje in het boek heeft een andere kleur. De context is intercultureel, met op de prenten een modern geklede mama, en opa, oma en tante in traditionele (islamitische) kledij. Achterin het boek staan de woorden voor deze kleuren in verschillende talen naast elkaar. In duidelijke taal geschreven. Prentenboek met vrolijke kleurenillustraties. Voorlezen vanaf ca. 2 jaar.

Overal cadeautjes

Yasmina is dolblij met haar twee babybroertjes, maar dat alle aandacht –en vooral alle cadeautjes– naar de kleintjes gaan steekt enorm. Dat de komst van een nieuw broertje of zusje tot jaloezie kan leiden, weten jonge ouders en hun oudere kinderen maar al te goed. Het is dan ook een populair onderwerp in peuter- en kleuterboeken. In dit boek heeft een gezin met Marokkaanse roots de hoofdrol, met een vanzelfsprekendheid en naturel dat we ons echt afvragen waarom we zolang op inclusieve boeken moesten wachten. Jaloezie kan immers bij elk gezin voorkomen, over de culturele grenzen heen. Dit gezin is niet anders dan het jouwe en het mijne. Het is een gewone, liefdevolle familie met aanwezige ouders. Het familieportret gaat ook voorbij mogelijke clichés en stereotypen over een Vlaams-Marokkaanse familie. Zo is er een tante met een hoofddoek en een tante zonder en komt er een Vlaamse buurvrouw langs.De tekst is eenvoudig en met repetitieve elementen. De terugkerende vr…Lees verder