Boek
Nederlands

Het geheim van de kromme neuzen : verhalen

Kerim Göçmen (auteur)
+1
Het geheim van de kromme neuzen : verhalen
×
Het geheim van de kromme neuzen : verhalen Het geheim van de kromme neuzen : verhalen

Het geheim van de kromme neuzen : verhalen

Genre:
Verhalen die zich afspelen in Turkije. Een dorpsonderwijzer gaat gedwongen met pensioen; een ambtenaar met smetvrees wordt verliefd; een jonge advocate droomt ervan Ankara te verruilen voor de omgeving van haar jeugd, maar kan niet besluiten de stad te verlaten etc.
Onderwerp
Turkije
Titel
Het geheim van de kromme neuzen : verhalen
Auteur
Kerim Göçmen
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Van Oorschot, 2013
189 p.
ISBN
9789028250949 (paperback)

Besprekingen

Kerim Göçmen leek het wel geweten te hebben. Zijn nieuwe collectie van kortverhalen, Het geheim van de kromme neuzen, biedt de lezer een blik op het moderne Turkije dat onlangs de nieuwsberichten overspoelde. De opzet van de auteur is echter bescheidener dan te trachten de nuances van deze politieke problematiek te ontknopen. Hij toont in acht afzonderlijke verhalen de alledaagse levens van al even onderscheiden Turken.
Misschien is dit precies wat het boek zo aantrekkelijk maakt. Met een kennelijke vertrouwdheid stelt het een land voor waarin de sterke familiebanden op het platteland getart worden door de belofte van professioneel succes in de drukke grootstad. Het Turkije dat uit deze verzameling voortkomt, is vaak meer westers dan verwacht. De reden daarvoor wordt duidelijk in ‘De Ruiter’ — een fictionele getuigenis, op een doordachte wijze door kinderogen gefocaliseerd, die het moderniseringsproces uit de jaren vijftig en de weinig gekende implicaties van het …Lees verder
De acht korte verhalen uit deze bundel spelen zich af in Turkije. Kerim Göçmen (pseudoniem) werd in 1957 in Turkije geboren. Hij begon aan de studie werktuigbouwkunde, maar zijn tante nodigde hem uit naar Nederland. Hier heeft hij politicologie aan de Erasmus Universiteit gestudeerd. Hij is nu beleidsmedewerker. Schrijven is zijn hobby; hij doet dat in het Nederlands. Enkele verhalen zijn eerder elders verschenen. Het zijn eenvoudige, indrukwekkende verhalen over gewone mensen, fijngevoelig geschreven met een goed inbeeldingsvermogen en een mooie woordkeuze. Ook is hij in staat een spanning op te bouwen. Mensen willen graag bij andere mensen horen, bij ze blijven. Dat lukt niet altijd. Het leven is vaak schipperen. Zo gaat een jonge advocate in Ankara elke zomer met vakantie terug naar haar geboorteplaats. Het is een gewone plattelandsplaats, maar zij verlangt ernaar. Langzaam wordt de spanning in het verhaal opgebouwd. Kleine druk.