De invasie van de geallieerden in Normandie͏̈ op D-Day (6 juni 1944)
Onderwerp
D-day
Kijkwijzer
Vanaf 12 jaarVanaf 12 jaar
Titel
The longest day / British exterior episodes dir. by Ken Annakin, American exterior episodes by Andrew Marton, German episodes by Bernhard Wicki
Regisseur
Ken Annakin Andrew Marton Bernhard Wicki
Naar het werk van
Cornelius Ryan
Componist
Maurice Jarre 1924-2009
Acteur
John Wayne 1907-1979 Robert Ryan 1909-1973 Richard Burton
Taal
Engels
Uitgever
Plaats van uitgave onbekend: Twentieth Century Fox Home Entertainment, 2004 | Andere uitgaves
1 dvd-video : zw/w.
Oorspr. opname
1962
Speelduur
178 min.
Aantekening
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Grieks Taalkeuze: Engels, Frans
EAN
8712626016007

Besprekingen

Een klassieker uit 1962 met in de hoofdrollen onder andere John Wayne, Robert Mitchum, Henry Fonda en Richard Burton. De Speelfilmemcyclopedie geeft vier sterren: 'Dit boeiende oorlogsepos is gebaseerd op een boek van Cornelius Ryan. Een groots opgezette productie van Darryl F. Zanuck die redelijk waarheidsgetrouw een historisch overzicht geeft van de eerste 24 uur van de landing der geallieerde troepen op D-Day in Normandië. Voor het eerst in de geschiedenis van Hollywood spreekt ieder z'n eigen taal. Het documentaire karakter van de film - zorgvuldig vermengd met waargebeurde, anekdotische voorvallen - wordt versterkt door het zwart/wit-camerawerk. Een klassieker. Bekroond met een tweetal Oscars voor de beste speciale effecten en het beste camerawerk. (...)' De tweede dvd bevat de documentaire D-Day revisited, waarin producent Zanuck 25 jaar na D-Day de locaties in Normandië bezoekt waar de oorlogshandelingen plaatsvonden en commentaar geeft op de gebeurtenissen en op de film.

Over Ken Annakin

Ken Annakin (Beverley, 10 augustus 1914 – Beverly Hills (Verenigde Staten), 22 april 2009) was een Engels filmregisseur.

Aanvankelijk maakte Annakin documentaires. In 1947 ging hij bij de Rank Studios aan de slag en kwam een jaar later terecht bij Gainsborough Pictures. Annakin kreeg bekendheid door drie films over the Huggets, over een arbeidersfamilie in naoorlogs Engeland, en een aantal Walt Disney-films, zoals The Story of Robin Hood (1952), The Sword and the Rose (1953), Third Man on the Mountain (1959) en Swiss Family Robinson (1960).

Nadien werkte hij met producent Darryl F. Zanuck toen die bezig was met het Britse deel van The Longest Day. Als hoofd van 20th Century Fox schonk Zanuck hem het vertrouwen voor een van zijn meest ambitieuze projecten: Those Magnificent Men in Their Flying Machines (1965). Hij regisseerde ook de film Battle of the Bulge met Henry Fonda, eveneens in 1965.

Daarna volgden …Lees verder op Wikipedia

Suggesties