Boek
Nederlands

Lied van de tijd : op zoek naar Doggerland

Julia Blackburn (auteur), Enrique Brinkmann (illustrator), Paul van der Lecq (vertaler)
Titel
Lied van de tijd : op zoek naar Doggerland
Auteur
Julia Blackburn
Illustrator
Enrique Brinkmann
Vertaler
Paul van der Lecq
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Time song
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2019
349 p. : ill.
ISBN
9789403149707 (paperback)

Besprekingen

Een mammoet in je boekenkast

Roman. Rondstruinen op het strand en je verwonderen over een voetafdruk die 5500 jaar geleden werd achtergelaten in de modder na een regenbui: tijd is van relatief belang in de nieuwste Julia Blackburn. En eigenlijk is de mens dat al evenzeer.

Wat blijft er over na de dood van een geliefde? Herinneringen aan de klank van een stem, aan de manier waarop de mondhoeken omhoog krulden bij een glimlach. Spullen natuurlijk, gesprekken. Julia ­Blackburn liet een haarlok afknippen bij haar overleden echtgenoot, zijn atelier is jaren na zijn dood nog intact. Tijdens haar dwaaltochten langs de kust van Sussex, op zoek naar sporen van Doggerland - de landengte die in vervlogen tijden Groot-Brittannië met het continent verbond - verliest ze zijn zakdoek. Ze keert niet terug om te zoeken, maar stelt zich liever de lap stof voor in het landschap.

Blackburns band met haar onderwerpen is altijd zo intiem dat elk van haar boeken alleen maar op één welbepaald moment had kunnen ontstaan. Het is niet vreemd dat haar interesse voor Doggerland in alle hevigheid opflakkert in een periode waarin ze greep probeert te krijgen op de herinnering aan haar dode man. Ook van het verzonken land, nu bedekt door de Noordzee, …Lees verder

Drieluik (Oude tijd, Middentijd, Een mum van tijd) waarin Blackburn (1948) het verlies van haar partner, de Nederlandse beeldend kunstenaar Herman Makkink (1937-2013), combineert met herinneringen aan haar beginjaren als schrijfster en een journalistiek onderzoek naar het onder de Noordzee gelegen Doggerland. Voor dit laatste onderwerp houdt ze interviews met een internationaal scala aan personen, onder wie de Urker visser Klaas Post en gepensioneerd douanebeambte en amateur-paleontoloog Dick Mol. Opvallend aan deze gespreksverslagen zijn de ogenschijnlijk niet ter zake doende details die Blackburn rijkelijk toevoegt en die bij nader lezen vaak over echtparen gaan. Elk hoofdstuk is voorzien van een poëtisch aandoende korte vertelling, gebaseerd op een paleontologische periode. Deze ‘Liederen van de tijd’ zijn geïllustreerd door de Spaanse kunstenaar Enrique Brinkmann. Voorzien van kaarten van het veronderstelde Doggerland in verschillende tijdsperioden.

Terug naar de Noordzee voordat ze Noordzee was

Een memoir en een roman over de nietigheid van de mens tegenover de onoverwinnelijke natuur.

Doggerland, dat is het gebied wat nu de Noordzee is. Het land dat ooit, tot circa 5000 jaar geleden, Nederland met Engeland verbond, en Schotland met Denemarken. We wisten er weinig van totdat rond 1900 vissers met over de grond slepende netten ging werken. Plotseling kwamen er veel archeologische vondsten uit allerlei tijdperken boven, zoals mammoetbotten, pijlpunten en versteende plantenresten. Het door de zee verborgen land begon stukje bij beetje geheimen prijs te geven.

Dat we er niet kunnen rondlopen, zoals in de grotten van Lascaux of andere prehistorische vindplaatsen, dat het leven in Doggerland - op die losse vondsten na - onzichtbaar en dus mysterieus blijft, sprak tot de verbeelding van twee Britse schrijvers.

Julia Blackburn ('Wij drieën', 'Draad') gaat in 'Lied van de tijd' op zoek naar het verleden van Doggerland. Net als in genoemde eerdere 'memoirs' switcht ze moeiteloos van feiten en geschiedenis, naar mogelijke interpretaties, naar haar eigen l…Lees verder