Boek
Frans
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Knock, ou Le triomphe de la médecine : trois actes

Jules Romains (auteur)

Knock, ou Le triomphe de la médecine : trois actes

In de reeks:
Toneelstuk over een plattelandsarts, die van een verlopen praktijk een goudmijn maakt door ervan uit te gaan, dat ieder mens wel iets mankeert.
Onderwerp
Geneeskunde
Titel
Knock, ou Le triomphe de la médecine : trois actes
Auteur
Jules Romains
Taal
Frans
Uitgever
[Paris]:: Gallimard, 2015
152 p.
ISBN
9782070360604 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Besprekingen

Het gedachtegoed van Jules Romains (1885-1972; lid Académie française), zoals ook uitgedragen in zijn werk, met name in zijn 27-delige romancyclus 'Les Hommes de bonne volonté', is dat van het unanimisme, de groepsgeest als leidend beginsel. Hoe het sociale gedrag te manipuleren valt laat Romains zien in dit blijspel (1923), waarin Knock de van dokter Parpalaid overgenomen verlopen dorpspraktijk nieuw leven inblaast door zijn patiënten geraffineerd te intimideren en dure behandelingen voor te schrijven. "Gezonde mensen zijn ziek zonder het zelf te weten", luidt zijn slogan. Een goudmijn, dat regionale gezondheidscentrum! Oorspronkelijk bedoeld als parodie op de uit de V.S. overgewaaide reclamecampagnes kreeg het stuk in de context van de toenmalige maatschappelijke en politieke ontwikkelingen, communisme en fascisme, een mondiale reikwijdte en exemplarische strekking. Een nog steeds actuele waarschuwing tegen machtsspelletjes of hersenspoelingen in welke vorm dan ook. Maar wie onbevan…Lees verder

Over Jules Romains

Jules Romains, geboren Louis Henri Farigoule (Saint-Julien-Chapteuil, 26 augustus 1885 – Parijs, 14 augustus 1972), was een Frans romanschrijver, toneelschrijver, dichter en essayist.

Leven en werk

Romains was de zoon van een onderwijzer en studeerde filosofie en biologie aan de Sorbonne. Van 1906 tot 1908 nam hij deel aan de utopische leefgemeenschap l’Abbaye de Créteil. Onder invloed van Émile Durkheim werd hij zich er al vroeg van bewust, “dat mensen geen archipels van eenzaamheid zijn”, zoals hij dat zelf noemde, een besef dat hem bracht tot de ontwikkeling van het unanimisme: het geloof in de menselijke solidariteit en in een broederlijk socialisme.

Het meeste werk van Romains is sterk doortrokken van zijn unanimistische gedachtegoed.

De eerste gedichten van Romains zijn sterk geïnspireerd door het leven van alledag, latere bundels richten zich meer op de lyriek in een poging het tedere in de werel…Lees verder op Wikipedia