Eerste deel van een epos waarin mythische, aan de mens verwante wezens, met boze geesten strijden om het bezit van de ring die beslist over heil en de ondergang van de wereld.
Titel
De reisgenoten
Auteur
J.R.R. Tolkien
Vertaler
Max Schuchart
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The fellowship of the ring
Uitgever
Amsterdam: Boekerij, 2017 | Andere uitgaven
491 p.
ISBN
9789022564370 (paperback)

Andere formaten:

Andere talen:

Besprekingen

Er bestaat al jaren een ongeschreven marketingwet dat als een boek verfilmd wordt je een editie moet uitbrengen met foto's uit de film, of op zijn minst een filmcover. Met het eerste deel van In de ban van de ring, 'De reisgenoten', is het niet anders. En men heeft zelfs de Engelse overkoepelende titel erop gezet: 'The Lord of the Rings'. En meteen is het de derde cover die dit werk dit jaar meekrijgt. Aan het binnenwerk is helemaal niets veranderd, behalve dat deze filmeditie vermeld wordt als 48e druk. De tekst is die van de herziene vertaling van Max Schuchart uit 1997. Eerder al, in 1980, had Schuchart de wijzigingen doorgevoerd die Tolkien aan het eind van de jaren '60 aangebracht had. De derde herziening bestond vooral in een actualisering van het taalgebruik, wat ik nogal overbodig vind aangezien een archaïserende woordenschat zeer goed past bij het fantasy-genre. "Vertoornd" veranderen in "boos" vind ik niet echt winst, en ondertussen zijn er ook storende fouten ingeslo…Lees verder
Eerste deel van het beroemde epos vol fantasie, waarin mythische, maar nauw aan de mens verwante wezens in het bezit komen van de ring die beslist over heil en verderf. Als die ring in handen komt van de oude hobbit Bilbo, ontbrandt een strijd over het behoud of de ondergang van de wereld. Een strijd tussen goede wezens en boze machten. Dit levenswerk van Tolkien (1892-1973) is een onnavolgbare mengeling van mystiek, fantasie, sciencefiction, sprookje, fabel enzovoort. Geschreven in een meeslepende stijl. Fraaie vertaling. Kleine druk. Vanaf ca. 15 jaar.

Over J.R.R. Tolkien

John Ronald Reuel Tolkien (Bloemfontein, Oranje Vrijstaat, 3 januari 1892 – Bournemouth, Verenigd Koninkrijk, 2 september 1973) was een Engelse filoloog, dichter en hoogleraar in de Engelse taal- en letterkunde. Hij werd vooral bekend als de schrijver van De Hobbit, In de ban van de ring en De Silmarillion, waarmee hij de vader van de moderne fantasy-literatuur werd.

Tolkien was van 1925 tot 1945 hoogleraar Angelsaksische taal aan de Universiteit van Oxford en van 1945 tot 1959 hoogleraar Engelse taal en literatuur aan het Merton College. Hij was een goede vriend van C.S. Lewis, een medelid van de informele literaire discussiegroep The Inklings. Op 28 maart 1972 werd Tolkien door koningin Elizabeth II benoemd tot commandeur in de Orde van het Britse Rijk.

Na Tolkiens dood publiceerde zijn zoon Christopher diverse werken van zijn vader en ook diens aantekeningen en onvoltooide verhalen. Zo verscheen in 1977 De Silmarillion, waaraan Tol…Lees verder op Wikipedia

Suggesties