Boek
Nederlands

Een zeldzame vogel

Jostein Gaarder (auteur)

Een zeldzame vogel

Genre:
Verhalen over filosofische vragen.
Titel
Een zeldzame vogel
Auteur
Jostein Gaarder
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Noors
Oorspr. titel
Diagnosen og andre noveller
Uitgever
Baarn: De Prom, 2000
223 p.
ISBN
90-6801-649-0

Besprekingen

Jostein Gaarder is bij ons vooral bekend van het succesvolle filosofieverhaal De wereld van Sofie. Een zeldzame vogel is de vertaling van zijn debuut: een bundel met elf verhalen, elk met een filosofische inslag. Het is veel bescheidener dan zijn latere werk, maar bevat toch een aantal basisgedachten over het leven van de mens en zijn denken. Elk verhaal wordt trouwens voorafgegaan door een inleiding van gemiddeld een halve bladzijde waarin de idee wordt verduidelijkt die achter het verhaal schuilt.

Een thema dat dikwijls terugkomt, is de dood. In twee verhalen krijgt iemand te horen dat hij of zij spoedig zal sterven aan kanker. In 'Boeddha' probeert Jenny afscheid te nemen van het leven en zich neer te leggen bij de naderende dood. Soms komt het haar voor dat ze door het bericht van haar ziekte in feite al gestorven is, en dat ze enkel nog op aarde is om de laatste formaliteiten te vervullen. In 'De man die niet wou sterven' reageert Johnny door een porseleinwinkel ko…Lees verder
De Noorse auteur Jostein Gaarder (geb. 1952) werd in het begin van de jaren negentig wereldberoemd met 'De wereld van Sofie'*, een cursus in de (geschiedenis van de) filosofie in romanvorm voor jongeren en volwassenen. Deze verhalenbundel is oorspronkelijk verschenen in 1986 en was zijn debuut. Hij bevat elf bespiegelende teksten, verhalen kun je sommige ervan nauwelijks noemen, van uiteenlopende lengte. Voorafgaand aan ieder 'verhaal' staat een korte, vaak poëtische tekst, duidelijk onderscheiden van wat volgt door het gebruik van een ander lettertype. In dit boek stelt de schrijver allerlei levensvragen aan de orde. Antwoorden geeft hij niet. Liefhebbers van zijn latere werk zullen ook door dit debuut geboeid kunnen worden. Op het omslag staat een afbeelding in licht surrealistische trant van een man die dwars door een levensgroot, openstaand boek heen rent. Kleine druk, tamelijk volle bladspiegel.

Over Jostein Gaarder

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door GAD

Jostein Gaarder (Oslo, 8 augustus 1952) is een Noors (kinderboeken)schrijver. Zijn bekendste boek is De wereld van Sofie, dat op een luchtige wijze de geschiedenis van de westerse filosofie beschrijft.

Loopbaan

Jostein Gaarder studeerde filosofie, theologie en literatuur aan de Universiteit van Oslo. Nadat hij daar was afgestudeerd, gaf hij tien jaar les in filosofie in Bergen.

Met zijn oorspronkelijk als kinderboek bedoelde, maar ook door veel volwassenen gelezen werk De wereld van Sofie, dat hij in 1991 schreef, beleefde hij zijn internationale doorbraak als schrijver. In 1994 ontving hij voor dit boek de Duitse jeugdliteratuurprijs. Het boek is inmiddels in meer dan 50 talen vertaald en in 1999 verfilmd. Na dit internationale succes kon hij met zijn vrouw en hun twee zonen leven van de opbrengst van zijn boeken.

Het boek Het geheim van de kaarten verscheen in 1990 en werd een jaar later met de…Lees verder op Wikipedia