Boek Spaans

Dafne desvanecida

Dafne desvanecida

Genre:
In de reeks:
Aan de hand van literaire teksten gaat een schrijver, die lijdt aan geheugenverlies, op zoek naar een hem onbekende vrouw.
Titel
Dafne desvanecida
Auteur
José Carlos Somoza
Taal
Spaans
Uitgever
Barcelona: Destino, 2000
237 p.
ISBN
84-233-3197-0 (paperback)

Besprekingen

Een schrijver gaat op zoek naar een hem onbekende vrouw. Zijn enige aanknopingspunt vormen literaire teksten. De "Metamorfosen"* van Ovidius zijn zijn gids. Aan zijn geheugen heeft hij niets. Dat is 'gewist' door een auto-ongeluk volgend op de 'ontmoeting'. De auteur (Cuba, 1959) was psychiater tot hij in '94 ging schrijven. Sindsdien behaalt hij de ene literaire prijs na de andere. Zijn toneelstuk "Miguel Will" (1997) en zijn roman "La ventana pintada"** (1998) kregen resp. de Cervantes theater en de Café Guijón prijs. Een even intrigerend als origineel werk waarin we struikelen over het ene excentrieke personage na het andere: een tekstvervalser, een megalomane, blinde uitgever, een schrijversmodel, een literair detective. Het resultaat is een onderhoudend boek van een hoog litererair niveau, een aanwinst voor havo- en vwo leesdossiers. Beige omslag met titelgegevens in zwart-paars waaronder een vrouw in cocktailjurk staat afgebeeld.

Over José Carlos Somoza

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Andrzej Barabasz (Chepry)

José Carlos Somoza (Havana, Cuba, 13 november 1959) is een Spaanse schrijver.

Achtergrond

José Carlos Somoza werd op Cuba geboren, maar zijn ouders verhuisden in 1960 om politieke redenen naar Spanje. Somoza was psychiater van beroep, tot hij zich in 1994 volledig op schrijven toelegde. Hij ontving verschillende literaire onderscheidingen. Zijn boek Silencio de Blanca werd in 1996 bekroond met de Premio La Sonrisa Vertical. Vier jaar later werd hem voor Dafne desvanecida de tweede prijs van de Premio Nadal verleend. Ook kreeg hij voor zijn roman Clara y la penumbra in 2001 de Premio Fernando Lara en een jaar later de Premio Hammett.

Werk

  • 1994: Planos
  • 1996: Silencio de Blanca
  • 1997: Miguel Will
  • 1999: Cartas de un asesino insignificante
  • 1999: La ventana pintada
  • 2000: La caverna de las …Lees verder op Wikipedia