Boek
Nederlands

Americana : omzwervingen in de Amerikaanse cultuur

Joost Zwagerman (auteur)
+1
Americana : omzwervingen in de Amerikaanse cultuur
×
Americana : omzwervingen in de Amerikaanse cultuur Americana : omzwervingen in de Amerikaanse cultuur

Americana : omzwervingen in de Amerikaanse cultuur

Genre:
Een verzameling van alle artikels en essays die Zwagerman ooit schreef over de Amerikaanse cultuur. Literatuur, film, beeldende kunst, popmuziek, fotografie, ... alles komt erin aan bod.
Titel
Americana : omzwervingen in de Amerikaanse cultuur
Auteur
Joost Zwagerman
Taal
Nederlands
Uitgever
Utrecht: De Arbeiderspers, 2013
2 delen in cassette (1209 p.) : ill.
ISBN
9789029588560 (paperback, doos met 2 delen)

Besprekingen

AMERICANA

Het bestaat en zal vermoedelijk altijd wel blijven bestaan: recensenten die voorwenden het boek te hebben gelezen dat zij beoordelen. Dat die praktijk zich voordoet bij een kwaliteitsmagazine als ...

Het bestaat en zal vermoedelijk altijd wel blijven bestaan: recensenten die voorwenden het boek te hebben gelezen dat zij beoordelen. Dat die praktijk zich voordoet bij een kwaliteitsmagazine als Knack wekt verbazing. Roderik Six besprak mijn tweeluik Americana en werkelijk álles wat hij aan feiten opsomt over het boek is aantoonbaar onjuist.

Meteen in het begin maakt Six een kapitale uitglijder. Hij noemt de boeken van Alexis de Tocqueville en Bernard-Henri Lévy mijn 'voorbeelden'. Huh? Nergens in Americana schrijf ik dat deze twee schrijvers mijn 'voorbeelden' waren of zijn. Integendeel zelfs. Ik wijd weliswaar een essay aan de reis van Lévy, en beide auteurs schreven over de sociaal-maatschappelijke mores van de VS, maar al in het voorwoord van Americana benadruk ik dat dit boek het tégendeel van dit soort boeken is. De Tocqueville en Lévy schreven over de burgerbevolking en de Amerikaanse democratie; ik over de kunstenaars, muzikanten, fotografen, cineasten en sch…Lees verder

Zwagermans zwerftocht door de naoorlogse Amerikaanse cultuur is een geestdriftige, amoureuze maar wat rommelige vertelling in de vorm van herdrukte essays over beroemdheden die vooral de canon weerspiegelen: schrijvers als Updike, Roth, Mailer, maar ook (lievelings)schilders als Rothko. Het enthousiasme is de kracht van zijn verzameling, de nogal willekeurige opbouw is de zwakte. De ene auteur krijgt de volledige aandacht (Kerouac), de andere moet het doen met een oud stuk (Eggers) dat achterhaald blijkt. Maar ondanks deze onevenwichtigheden weet 'Americana' een beeld op te roepen van een dynamische samenleving. In woorden en beelden zoeken kunstenaars naar uitingsvormen die de Amerikaanse democratie kritisch toetsen. Een aanwinst voor Amerika-liefhebbers. Twee paperbacks in cassette, kleine druk, enkele zwart-witillustraties.

Over Joost Zwagerman

CC BY 3.0 - Foto van/door Dr. Jost Hindersmann Krimidoedel

Johannes Jacobus Willebrordus (Joost) Zwagerman (Alkmaar, 18 november 1963 – Haarlem, 8 september 2015) was een Nederlands schrijver van poëzie, romans, novellen, verhalen, essays en columns. Hij debuteerde in 1986 met de roman De houdgreep en brak in 1989 door met de roman Gimmick! over de Amsterdamse kunstscene in de jaren tachtig.

Biografie

Zwagerman was het kind van ouders die in het onderwijs werkzaam waren. Als dertienjarige was hij al met teksten bezig en maakte hij een handgeschreven en geïllustreerd tijdschriftje, de Zwagergids. Dit stelde hij samen uit teksten en foto's die hij uit de VARAgids haalde en vervolgens naar zijn eigen ideeën bewerkte.

Zwagerman ging naar de Rijksscholengemeenschap Noord-Kennemerland in Alkmaar. Na afronding daarvan ging hij naar de Pedagogische Academie. Hij studeerde ook nog Nederlandse taal- en letterkunde, maar stopte daar voortijdig mee. In zijn studententi…Lees verder op Wikipedia