Boek
Nederlands

De andere naam

Jon Fosse (auteur), Marianne Molenaar (vertaler)
Verteller Asle is een weduwnaar die in Bjørgvin woont; daar woont nog een Asle, zijn dubbelganger, waarmee twee versies van dezelfde man en hetzelfde leven ontstaan.
Onderwerp
Kunst, Kunstenaars
Titel
De andere naam
Auteur
Jon Fosse 1959-
Vertaler
Marianne Molenaar
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Noors
Oorspr. titel
Det andre namnet
Uitgever
Zaandam: Uitgeverij Oevers, 2023 | Andere uitgaven
356 p.
ISBN
9789492068316 (paperback)

Besprekingen

Jon Fosse (1959) uit Noorwegen is een internationaal bekend toneelschrijver, maar publiceerde ook poëzie en romans. Hij werd al onderscheiden met diverse internationale prijzen. De liefhebbers van zijn werk zijn ervan overtuigd dat hij eens de Nobelprijs voor literatuur zal krijgen. ‘De andere naam’ maakt deel uit van een zevendelige (septologie) romanserie. Het wordt de lezer niet gemakkelijk gemaakt: het boek bestaat uit slechts twee hoofdstukken, waarbij er bladzijden lang geen enkele witregel is en de zinnen zich aaneenrijgen, zonder het gebruik van een punt en steeds beginnend met het woordje en. Daarmee leest het verhaal als een monotone opsomming van grote en kleine gedachten en gebeurtenissen. Niet in het hier en nu, maar in flashbacks. Af en toe worden de eindeloos lange zinnen afgewisseld met dialogen, waarin meer wordt gezwegen dan gezegd. De hoofdpersoon – ook de verteller – is Asle, een weduwnaar die in Bjørgvin woont. Daar woont nog een Asle, zijn dubbelganger. Daarmee c…Lees verder

Over Jon Fosse

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Jarvin - Jarle Vines

Jon Fosse (Haugesund, 29 september 1959) is een Noorse schrijver van romans, korte verhalen, poëzie, kinderboeken, essays en toneelstukken. Hij groeide op in Strandebarm in Kvam in de provincie Hordaland. Hij schrijft hoofdzakelijk in Nynorsk. Hij won de Nobelprijs voor Literatuur in 2023.

Biografie

Jon Fosse is geboren in Haugesund, Noorwegen. Door een ernstig ongeval toen hij zeven was heeft hij een bijna-doodervaring gehad. Deze bijna-doodervaring heeft een grote invloed gehad op zijn latere werk.

Fosse schreef zich in aan de Universiteit van Bergen en studeerde vergelijkende literatuurwetenschap. Zijn debuutroman Raudt, svart werd gepubliceerd in 1983, geschreven in het Nynorsk, een van de twee officiële schrijftalen van het Noors. Zijn werk is in meer dan 40 landen vertaald.

In 2011 is hem de gunst verleend om te wonen in Grotten, een ereresidentie die de koning aan een kunstenaar toewijst. Het is ee…Lees verder op Wikipedia