Een uitvinder wordt ontvoerd en gedwongen om een verschrikkelijk wapen te bouwen, maar construeert in plaats daarvan een ijzeren pak waarmee hij weet te ontsnappen
Onderwerp
Superhelden
Titel
Iron Man
Regisseur
Jon Favreau
Componist
Ramin Djawadi 1974-
Acteur
Robert Downey (jr) Terrence Howard Jeff Bridges Gwyneth Paltrow
Taal
Engels
Uitgever
Marvel, © 2014 | Andere uitgaves
1 dvd-video
Oorspr. opname
2008
Speelduur
ca. 121 min.
Aantekening
Engels gesproken Ondertiteling: Nederlands, Engels, Engels voor slechthorenden, Deens, Fins, Noors, Zweeds
EAN
8717418422677

Besprekingen

Amerikaanse actiefilm/stripverfilming uit 2008 van Jon Favreau, met Robert Downey Jr., Terrence Howard, Jeff Bridges en Gwyneth Paltrow. De elitaire en geniale ondernemer Tony Stark komt vast te zitten in vijandelijk gebied en bouwt een hightech harnas om aan zijn gevangenschap te ontkomen. Eenmaal thuis ontdekt Tony een complot dat ernstige gevolgen kan hebben voor de wereldbevolking en is het zijn missie de wereld te redden. André Waardenburg (NRC Next 2-5-'08) geeft 4 (van 5) balletjes: 'De nadruk van de film ligt op het volgen van de verdacht veel op Robocop lijkende Iron man. Zijn trouwe Pepper Potts (Paltrow) speelt een belanrijke rol en Jeff Bridges is een fijne tegenspeler, een formidabele schurk van wie je hoopt dat hij terugkeert in het vervolg. En dat is ongetwijfeld in de maak.' Floortje Smit (Volkskrant 30-4-'08) geeft 3 (van 5) sterren: 'Dat de film desondanks niet te veel gaat lijden aan al die oppervlakkigheid, komt door Robert Downey Jr. De rol van Stark is de ster me…Lees verder

Over Jon Favreau

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Eva Rinaldi
(Uploader: Musa Raza)

Jonathan Kolia Favreau (New York, 19 oktober 1966) is een Amerikaans acteur, stemacteur, regisseur, producent en scriptschrijver.

Jon Favreau studeerde drie jaar aan Queens College. Na zijn studie werkte hij enige tijd op Wall Street. In 1988 besloot hij naar Chicago te gaan om als stand-upcomedian zijn geld te verdienen. Daar sloot hij zich aan bij de comediegroep ImprovOlympic, waar ook Chris Farley en Mike Myers toe behoorden.

Zijn eerste grote filmrol kreeg hij in de film Rudy. Na de opnamen van PCU (1994) ging Favreau naar Los Angeles, waar hij het script voor Swingers schreef. De in 1996 uitgebrachte film leverde hem en regisseur Doug Liman de Florida Film Critics Circle Award op als beste nieuwkomer.

Na rollen in onder meer Deep Impact, Very Bad Things en Daredevil, legde Favreau zich vervolgens op regisseerwerk toe. Zijn doorbraak als regisseur kwam met de stripboekverfilming Iron Man.

Lees verder op Wikipedia

Suggesties