Boek
Engels

The moon is down

John Steinbeck (auteur)

The moon is down

John Steinbeck (auteur)
De bevolking van een dorp in Noorwegen verzet zich tegen de onderdrukking door de Duitse bezetter.
Titel
The moon is down
Auteur
John Steinbeck
Taal
Engels
Uitgever
New York: Penguin, 1986
126 p.
ISBN
0-14-006222-X

Andere talen:

Besprekingen

Dit verhaal heeft in de Tweede Wereldoorlog furore gemaakt niet alleen onder de Geallieerden maar ook onder de bevolking van bezette gebieden. Het gegeven van een onverwacht bezet stadje en de rol die Mayor Orden daarna speelt tegenover zijn tegenstander Kolonel Lanser wordt door Steinbeck subliem uitgewerkt. Het totale wanbegrip van Lanser voor een ijzige bevolking, die voor niets bang is, leidt tot de meest onverwachte conflicten. Ondanks dreigementen van de bezetters gebeuren er dingen, die hen steeds meer beangstigen, omdat zij de loop der dingen niet kunnen begrijpen. Twee totaal verschillende gedachtegangen leiden tot een dramatisch slot dat geen oplossing biedt. Geen wonder dat dit boekje een enorme indruk maakte bij de eigen mensen en de tegenstanders diep krenkte en vernederde. Nog steeds de moeite waard om te lezen. Bevat een introductie door Donald V. Coers (18 p.). Op het omslag een zwart-witfoto van een rij mensen op straat; kleine druk.

Over John Steinbeck

John Ernst Steinbeck (Salinas (Californië), 27 februari 1902 – New York, 20 december 1968) was een Amerikaans auteur die in 1962 de Nobelprijs voor Literatuur won. In de loop van zijn carrière schreef Steinbeck zevenentwintig boeken: zestien romans, zes non-fictieboeken en vijf bundels met korte verhalen.

Stijl en thema's

Steinbeck schreef in een naturalistische/sociaal-realistische stijl, vaak over arme mensen uit de arbeidersklasse. Zijn werk The Grapes of Wrath (De druiven der gramschap) vertelt het verhaal van de Joads, een arme familie uit de Amerikaanse staat Oklahoma tijdens de "Dust Bowl", hun tocht naar de staat Californië en de problemen die ze daarbij ondervinden. De roman stelt op een indringende manier het immigratievraagstuk aan de orde en wordt gezien als een verdediging van de armen tegen de rijken.

East of Eden is waarschijnlijk het belangri…Lees verder op Wikipedia