Boek
Nederlands

Kleuren

John J. Reiss (auteur), Mascha De Vries (vertaler)
De framboos, de brandweerhelm en de paprika zijn rood. Het kuiken, de narcis en de flespompoen zijn geel. Er zijn ook blauwe, groene, oranje, paarse, bruine en zwarte voorwerpen. Hardkartonnen prentenboek met felgekleurde, gestileerde tekeningen. Vanaf ca. 2 jaar.
Onderwerp
Kleuren
Titel
Kleuren
Auteur
John J. Reiss
Vertaler
Mascha De Vries
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Colors
Uitgever
Amsterdam: Rubinstein, 2018
[32] p. : ill.
ISBN
9789047625254 (hardback)

Besprekingen

Stevig uitgevoerd kartonnen aanwijsboek aan de hand waarvan peuters kleuren leren benoemen. Eerst de primaire: rood, geel en blauw. De kleuren worden gepresenteerd aan de hand van karakteristieke en in de meeste gevallen herkenbare zaken uit de directe omgeving van jonge kinderen. Voor rood zijn dat onder meer aardbeien en frambozen, appels, een brandweerhelm, tomaten en paprika’s. Tegen een achtergrond van de tegengestelde kleur groen, krijgt het rood extra intensiteit. Dan volgen de secundaire kleuren oranje, groen en paars, en verder nog zwart en bruin. De duidelijke, aantrekkelijk uitgevoerde illustraties nodigen uit om ook in de eigen omgeving te speuren naar voorbeelden. De illustraties beginnen en eindigen aan de binnenzijden van het omslag. Tegelijk verscheen de vergelijkbare kartonuitgave 'Vormen'*. Vanaf ca. 2 jaar.

Kleuren

De titel en kaft verbloemen niet de inhoud van dit kleurrijke kartonboekje. De gekleurde vissen op de kaft in regenboogkleuren doen me niet direct wegblazen van originaliteit. Het heeft wel een speels karakter en doet me het daarom niet meteen wegleggen.De eerste tekening is een bed met een kleurrijke bedsprei. Daarna krijg je per kleur vier bladzijden met tekeningen die iets met de kleur te maken hebben. De tekeningen spreken mij echter niet aan. Benieuwd ook of de doelgroep blij is met nieuwe woorden zoals flespompoen en sering. Dat jam (confituur) paars kan zijn stoort me niet, ik ben blij dat men soms wat ‘out of the box’ denkt en confituur is effectief niet altijd rood. Er zitten best wel leuke tekeningen tussen, ook al is de connectie met de kleur soms vergezocht en in eerste instantie misschien niet correct. En toch kan dit boekje me niet bekoren. Er is weinig originaliteit in te bespeuren. Wel leuk einde, waarin bij zwart het bed van in het begin van het …Lees verder