Boek
Nederlands

Ik dans me weer bijeen : verzamelde gedichten

Jo Govaerts (auteur), Maud Vanhauwaert (inleider)
+1
Ik dans me weer bijeen : verzamelde gedichten
×
Ik dans me weer bijeen : verzamelde gedichten Ik dans me weer bijeen : verzamelde gedichten

Ik dans me weer bijeen : verzamelde gedichten

Bundeling van de eerste vier dichtundels van Jo Govaerts (1972), aangevuld met nieuwe gedichten, een inleiding over haar ontwikkeling als dichter en een interview met haar.
Bevat
Hanne Ton
De twijfelaar
Waar je naar zit te kijken
Apenjaren
Morgen ga ik met je trouwen
Titel
Ik dans me weer bijeen : verzamelde gedichten
Auteur
Jo Govaerts 1972-
Inleider
Maud Vanhauwaert 1984-
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 2021
232 p.
ISBN
9789002269295 (hardback)

Besprekingen

Jo Govaerts (1972) debuteerde op haar 15e met de indrukwekkende bundel 'Hanne Ton'. Ze werd alom geprezen en trad daarmee toe tot het literaire wereldje waar ze vanuit haar jeugdige onbevangenheid naar kon kijken. Daarna verschenen nog drie bundels, die nu samen met de eerste in deze verzamelbundel op de markt zijn gekomen, aangevuld met een aantal nieuwe gedichten. In het voorwoord schetst Maud Vanhauwaert de groei van Govaerts als dichteres. Achterin staat een vraaggesprek tussen Toon Horsten en Govaerts, waarin ook dieper ingegaan wordt op hoe ze in aanraking kwam met literatuur en bv. de Poolse poëzie van Szymborska, die ze vertaald heeft. De poëzie van Govaerts is toegankelijk en bescheiden. Ze tast de wereld om zich heen af in eenvoudige en daardoor herkenbare bewoordingen, maar waaronder vaak een diepere ontginning van het leven zit. 'Ik zie wat ik niet / zeggen kan en niet verzwijgen'. Juist dat dilemma of beter nog die driesprong tussen kijken, niet kunnen zeggen en wel moete…Lees verder

jurk aan een tak in de boom

De gedichten van Jo Govaerts hebben 35 jaar na dato nog weinig van hun heldere sprankeling verloren.

'Ooit was ik beroemd.' En dat kwam omdat Jo Govaerts als jong meisje debuteerde. Veertien was ze, en ze had haar gedichten, of eigenlijk wist ze zelf niet of ze dat nou echt waren, opgestuurd naar een uitgeverij, en die wilde ze wel uitgeven. Zo verscheen in 1987 Hanne Ton en werd de inmiddels vijftienjarige Jo Govaerts een fenomeen.

In haar debuut, dat meteen ook genomineerd werd voor de C. Buddingh'-prijs, klonk een meisje dat met open blik door het leven danste, laconiek en ernstig tegelijk. "Het schept/ veel verplichtingen mens te zijn."

Govaerts publiceerde daarna nog drie goed ontvangen bundels, maar na 1998 werd het stil. Of beter, ze ging andere dingen doen. Vertalen bijvoorbeeld, Poolse poëzie, onder meer werk van Wisława Szymborska, kinderboeken. Spaarzaam verschenen er nog gedichten. Dat in de tussentijd geschreven werk is nu, samen met de vroegere poëzie opnieuw uitgegeven, in Ik dans me weer bijeen.

De gedichten van toen hebben weinig van…Lees verder

Over Jo Govaerts

Jo Govaerts (Leuven, 1972) is een Nederlandstalige dichteres, auteur en vertaalster.

Biografie

Govaerts debuteerde op veertienjarige leeftijd met de poëziebundel Hanne Ton (Kritak, 1987) die genomineerd werd voor de C. Buddingh'-prijs. Gevolgd door de twijfelaar (Kritak, 1989), Waar je naar zit te kijken (Kritak, 1994), en Apenjaren (Van Halewyck, 1998).

Zij studeerde slavistiek in Leuven en verbleef in Warschau waar ze het werk van de Poolse auteur Zbigniew Hebert bestudeerde. In Rusland, Kyrgyzstan, en aan het SOAS in Londen studeerde ze sociale antropologie en de geschiedenis van Centraal-Azië. Naast haar eigen poëzie vertaalde Govaerts onder andere werk van Wislawa Szymborska (1923-2012), Poolse Nobelprijs winnaar, en van Anna Swirszczynska (samen met Karol Lesman, 2005). Uit het Litouws vertaalde ze een bloemlezing uit het werk van Eugenijus Alisanka.

Tot in 2001 werkte ze vanuit Pol…Lees verder op Wikipedia