Boek
Engels
Een ontslagen universitair docent ondervindt aan den lijve hoezeer de raciale verhoudingen in Zuid-Afrika zijn gewijzigd.
Titel
Disgrace
Auteur
J.M. Coetzee 1940-
Taal
Engels
Editie
Harvill Secker centenary edition
Uitgever
London: Harvill Secker, 2010 | Andere uitgaves
219 p.
ISBN
9781846553905 (paperback)
Andere talen:

Besprekingen

Wanneer David Lurie, een blanke man van middelbare leeftijd, door een avontuurtje met een studente zijn baan als universitair docent verliest, trekt hij in bij zijn dochter Lucy in een klein boerderijtje op het Zuid-Afrikaanse platteland. Op gruwelijke wijze ondervindt hij aan den lijve hoezeer de verhoudingen in het moderne Zuid-Afrika zijn gewijzigd en hoe weinig plaats er nog lijkt te zijn in dit land voor hem en zijn dochter. Dit heeft ook consequenties voor persoonlijke verhoudingen: in haar vastbeslotenheid zich, ondanks ondraaglijke vernederingen te handhaven, vervreemdt zijn dochter zich van hem. Zoals goede boeken vaker doen, geeft ook Disgrace een indringender beeld van de situatie in Zuid-Afrika dan een krantenartikel of journaaluitzending vermag. Het is een somber boek; het enige wat vrolijk stemt, is dat het zo buitengewoon goed geschreven is. Coetzee is een van de bekendste Zuid-Afrikaanse schrijvers. Andere titels van hem zijn b.v. "Waiting for the Barbarians" en "Life …Lees verder

Over J.M. Coetzee

CC BY 2.5 - Foto van/door Mariusz Kubik, http://www.mariuszkubik.pl

John Maxwell (J.M.) Coetzee (Kaapstad, 9 februari 1940) is een Australische schrijver en literair vertaler van Zuid-Afrikaanse origine. Op 10 december 2003 werd de Nobelprijs voor Literatuur aan hem uitgereikt. Coetzee wordt beschouwd als een van de belangrijkste schrijvers van deze tijd.

Leven

Het voorgeslacht van Coetzee bestaat voor het merendeel uit naar Zuid-Afrika geëmigreerde 17e-eeuwse Nederlanders. Hij groeide op in een Engelstalige familie, maar spreekt ook Afrikaans (en daarmee redelijk goed Nederlands).

Coetzee studeerde wiskunde en Engels aan de Universiteit van Kaapstad. Begin jaren zestig verhuisde hij naar Groot-Brittannië, waar hij werkte als computerprogrammeur. Zijn ervaringen werden later verwerkt in het boek Youth (2002). Daarna studeerde hij literatuur aan de Universiteit van Texas in Austin en doceerde vervolgens tot 1971 Engels aan de Universiteit van Buffalo (Staatsuniversiteit van New York). I…Lees verder op Wikipedia