Ik zal je bewaren

Jeska Verstegen (auteur)
+1
Ik zal je bewaren
×
Ik zal je bewaren Ik zal je bewaren

Ik zal je bewaren

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Jeska (11, ik-persoon) is eraan gewend dat haar moeder zich soms vreemd gedraagt. Als oma vergeetachtig wordt en haar ineens Hesje noemt, wil Jeska weten wie Hesje was. Als een serieuze onderzoeksjournalist gaat ze aan de slag om het familiegeheim ontrafelen. Wat is er in de Tweede Wereldoorlog gebeurd, en waarom zwijgt iedereen daarover? Vanaf ca. 10 jaar.
Titel
Ik zal je bewaren
Auteur
Jeska Verstegen
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij, 2020
175 p. : ill.
ISBN
9789045124421 (hardback)

Andere formaten:

Besprekingen

1983: De elfjarige Jeska (ik-persoon) groeit op in een gezin met werkende ouders en een vijf jaar oudere zus. Haar moeder is echter anders dan andere moeders. Ze gedraagt zich soms vreemd, heeft het liefst de gordijnen ook overdag gesloten, wil geen bezoek, reageert soms heel fel, en wil beslist niet dat haar kinderen opvallen. Jeska kent haar moeder niet anders en accepteert dit. Als Jeska’s Vlaamse dementerende oma haar op een dag Hesje noemt, en haar moeder niet wil vertellen wie dat is, wordt Jeska nieuwsgierig. Als een echte onderzoeksjournaliste (Wie? Wat? Waar? Waarom? Hoe? Wanneer?) komt Jeska langzaam steeds meer te weten over de aangrijpende familiegeschiedenis, die haar moeder nooit heeft losgelaten. Autobiografisch verhaal over het effect van een oorlogstrauma en het zwijgen daarover op een volgende generatie. Geen spannend verhaal over Jodenvervolging, maar wel heel boeiend, doordat het verteld wordt vanuit een geheel andere invalshoek dan de meeste boeken over dit onderw…Lees verder

Ik zal je bewaren

Een oorlog zoals WOII kan diepe wonden achterlaten. Over generaties heen. Jeska Verstegen weet dit maar al te goed. De nood om hierover te schrijven was groot en met ‘Ik zal je bewaren’ heeft ze dit op een meesterlijke wijze verteld.Het verhaal vertelt hoe Jesje, Jeska, begint te beseffen dat haar moeder iets meedraagt uit haar verleden. Als ze haar thuissituatie met leeftijdsgenootjes begint te vergelijken, komt stilaan het besef dat haar moeder zich soms wel anders gedraagt. Ze ontdekt al snel dat Hesje, de naam waarmee Jejses grootmoeder zich vergist, hier iets mee te maken heeft. Jesje ontpopt zich als een kleine detective om het grote geheim te onthullen.Dit verhaal is echt en dat voel je. Bijvoorbeeld dat schrijnende oneerlijke gevoel in het stuk waar de moeder van Jesje haar verbiedt om te luisteren naar een verhaal in de klas. Dat boek: Oorlogswinter van Jan Terlouw wordt door Jesjes leerkracht voorgelezen, maar Jesje moet op die moment…Lees verder

Over Jeska Verstegen

Jeska Verstegen (Delft, 23 maart 1972) is illustrator en auteur.

Loopbaan

Jeska Verstegen begon met tekenen in 1990. Ze tekende in het begin van haar carrière voornamelijk voor tijdschriften, waaronder Libelle en Bobo. De stijl die zij ontwikkelde was sprookjesachtig. In 1992 begon zij met het tekenen en schrijven van kinderboeken. Intussen heeft zij diverse boeken voor veel verschillende leeftijden op haar naam staan.

Ook heeft ze van 1995 t/m 1999 voor de NPS tekeningen gemaakt voor de inleiding en de klok bij de intocht van Sinterklaas.

Bibliografie

Een aantal boeken:

  • De kok die alles wilde proeven, ill. + tekst (1996)
  • Zie de maan schijnt..., ill. (1998)
  • Het dagboek van de reizende nar, ill. (1999)
  • Het toverboek, ill. + tekst (2000)
  • Het jaar rond met de vier kaboutertjes, ill. (2000)
  • Lees verder op Wikipedia