Boek
Nederlands

De macht van niets doen : een radicaal verzet tegen de aandachtseconomie

Jenny Odell (auteur)
+1
De macht van niets doen : een radicaal verzet tegen de aandachtseconomie
×
De macht van niets doen : een radicaal verzet tegen de aandachtseconomie De macht van niets doen : een radicaal verzet tegen de aandachtseconomie

De macht van niets doen : een radicaal verzet tegen de aandachtseconomie

Filosofisch pleidooi voor het afstand nemen van digitale media en om aandacht te richten op de sociale aspecten van de samenleving.
Extra onderwerp
maatschappijkritiek, levenskunst
Titel
De macht van niets doen : een radicaal verzet tegen de aandachtseconomie
Auteur
Jenny Odell
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
How to do nothing : resisting the attention economy
Uitgever
Utrecht: Ten Have, 2020
301 p.
ISBN
9789025907655 (paperback)

Besprekingen

De auteur is kunstenares en kunstdocente. De titel is een aanklacht tegen de huidige jachtige kapitalistische maatschappij met de veroordeling van 'over-communicatiemiddelen'. Aan de orde komen: hoe stressvol een situatie ook is om mindful te blijven, kapitalisme versus socialisme, waarom digitale werelden bouwen als de echte wereld voor onze ogen afbrokkelt, een pleidooi voor simpele dingen zoals een wandeling door het plaatselijke park en wat daar allemaal te zien is, een beschrijving van evenementen waar kunstenaars bij elkaar komen en geciteerde spreuken van filosofen. Een pleidooi voor digitale de-ox en aandacht richten op de sociale aspecten van de samenleving in plaats van de checklist. Met inhoudsopgave. Doelgroep: kunstenaars en geïnteresseerden in een natuurlijker leven. Het pleidooi kenmerkt zich door langdradige pleidooien en is weinig to the point. Met verwijzingen naar literatuur en websites in eindnoten.

Over Jenny Odell

Jenny Odell (San Francisco, 1986) is een Amerikaans beeldend kunstenaar, schrijver en universiteitsdocent, die woont en werkt in Oakland. In 2019 maakte ze naam met het boek How to Do Nothing: Resisting the Attention Economy. Het boek kwam in de Nederlandse vertaling uit als De macht van nietsdoen, een radicaal verzet tegen de aandachtseconomie. Het is een pleidooi voor zorgvuldige aandacht voor de wereld om je heen in plaats van 24 uur per dag bezig te zijn op de sociale media. Barack Obama noemde de titel op zijn lijst van favoriete boeken uit 2019.

Breken met de aandachtseconomie

In een wereld, waarin voortdurende productiviteit voorop staat en geavanceerde technologieën haast iedere minuut meetellen, is het moeilijk om niets te doen. Computers, slimme algoritmes en robots nemen het werk over terwijl de beschikbare vrije tijd vooral opgaat aan swipen, bingen en liken. …Lees verder op Wikipedia