Boek
Nederlands

De wijde Sargassozee

Jean Rhys (auteur), Jan Brokken (inleider), W.A. Dorsman-Vos (vertaler)
Roman met als hoofdfiguur een van de personages uit Charlotte Bronte͏̈'s Jane Eyre, namelijk Bertha Mason, een Creools meisje, dat, veracht door zowel negers als blanken, opgroeit in een isolement en om haar geld getrouwd wordt door een Engelsman die haar meeneemt naar Engeland.
Titel
De wijde Sargassozee
Auteur
Jean Rhys
Inleider
Jan Brokken
Vertaler
W.A. Dorsman-Vos
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Wide Sargasso Sea
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Orlando, © 2020
192 p.
ISBN
9789493081451 (hardback)
Andere talen:

Besprekingen

Levensverhaal van een van de romanfiguren uit ‘Jane Eyre’ van Charlotte Brontë. Hoofdfiguur is de creoolse Bertha Mason, van wie in ‘Jane Eyre’ slechts bekend is dat ze de krankzinnige, eerste echtgenote is van de rijke kasteelhouder Rochester, op wie Jane Eyre verliefd is. Het verhaal beschrijft hoe zij opgroeide in Jamaica, vlak na de afschaffing van de slavernij. Hoe zij zich als halfblanke voelde tussen de zwarten en de blanken, hoe ze om haar geld uitgehuwelijkt wordt en ten slotte krankzinnig en doodongelukkig in Engeland belandt. Dit is het eerste boek (eerste druk 1966) dat Jean Rhys (zelf geboren uit een Welshe vader en een Schots-creoolse moeder) geschreven heeft sinds de jaren dertig. Met een voorwoord van Jan Brokken.

Liefde is niet vriendelijk

De zomer is om bij te lezen. Klassiekers krijgen een nieuw jasje. 'De wijde Sargassozee' (1966) van Jean Rhys schittert nog steeds.

Het is ironisch dat Jan Brokken het in zijn (overigens erg boeiende) voorwoord bij de nieuwe uitgave van 'De wijde Sargassozee' gepast achtte om schrijfster Jean Rhys (1890-1979) 'een lastige en soms buitengewoon antipathieke tante' te noemen. Het is de badinerende toon jegens vrouwen die het wagen hun onvrede te ventileren, waar Rhys zich al in haar vroegste werk tegen kantte. Ook 'De wijde Sargassozee', de schitterende roman waarmee de schrijfster haar plek in de canon van de wereldliteratuur verwierf, lijkt te gaan over een vrouw die zich niet laat 'temmen' - maar dat is slechts een oppervlakkige lezing.

Het schrijven van 'De wijde Sargassozee' wilde aanvankelijk niet echt vlotten. Rhys begon in de jaren dertig aan een eerste versie, maar het zou tot 1966 duren voor ze de roman voltooide. Ze was toen 76.

Rhys' heldere, beknopte zinnen lezen ruim vijftig jaar na publicatie op geen enkele manier gedateerd. (Wat niet gezegd kan worden van de verouderde, merkwaardig vr…Lees verder

Over Jean Rhys

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door G88keeper

Jean Rhys, pseudoniem van Ella Gwendolen Rees Williams (Roseau (Dominica), 24 augustus 1890 – Exeter, 14 mei 1979) was een deels Britse, deels Caraïbische schrijfster van verhalen en romans.

Leven

Rhys was de dochter van een moeder van gemengd creools-Schotse afkomst en een arts uit Wales. Ze groeide op in Dominica, een eiland in de Caraïbische Zee. In 1906 stuurden haar ouders haar naar een tante in Cambridge (Engeland), waar ze een kloosterschool bezocht. Ze studeerde in 1909 korte tijd in Londen aan de Royal Academy of Dramatic Art, maar toen haar vader stierf moest ze wegens geldgebrek haar studie staken. Rhys was vervolgens enige tijd variétéartiest (onder de namen Vivienne, Emma en Ella Gray) en poseerde in 1913 als naaktmodel, vermoedelijk voor de kunstschilder William Orpen. Ze begon toen al te schrijven aan wat veel later haar roman Voyage in the Dark zou worden. Tijdens de Eerste Wereldoorlog deed ze vrijwillig…Lees verder op Wikipedia