Amelie neemt haar lot in eigen hand en gaat op zoek naar de ware liefde voor haarzelf en haar omgeving.
Titel
Amelie / regie Jean-Pierre Jeunet ; scen. Guillaume Laurant [e.a.]
Regisseur
Jean-Pierre Jeunet
Scenarist
Guillaume Laurant
Componist
Yann Tiersen 1970-
Acteur
Mathieu Kassovitz Audrey Tautou 1976-
Uniforme titel
Le fabuleux destin d'Amélie Poulain
Taal
Frans
Uitgever
Paradiso, 2023 | Andere uitgaven
1 dvd-video
Oorspr. opname
2001
Speelduur
ca. 117 min.
Aantekening
Frans gesproken Ondertiteling: Nederlands
EAN
5414937033928

Besprekingen

Amélie is op zoek naar liefde, en de zin van het bestaan. Ze is een serveerster in het centrum van Montmartre, waar ze contact heeft met haar buren en klanten, alsmede met een mysterieuze foto-verzamelaar. Langzaam realiseert Amélie zich dat de weg naar geluk zich niet vanzelf zal openbaren, maar dat ze hier initiatief voor zal moeten tonen. Zij treft haar geluk door zich in te spannen voor het geluk van anderen. IMDb-score 8,3/10.

Over Jean-Pierre Jeunet

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Georges Biard

Jean-Pierre Jeunet (Roanne, 3 september 1953) is een Franse filmregisseur.

Bij een aantal films, zoals Delicatessen en La cité des enfants perdus. werkte hij samen met Marc Caro. Hij werd aangesteld om de Hollywoodfilm Alien: Resurrection te draaien, maar die film werd te licht bevonden door de recensenten. Jeunet zelf zei dat hij te veel gehinderd werd door de filmbonzen. De film zorgde wel voor de financiën van zijn bekendste werk: Le fabuleux destin d'Amélie Poulain. Deze (bescheiden) film groeide boven Jeunets verwachtingen uit tot een internationale hit.

Jeunet maakt vaak gebruik van dezelfde acteurs. Audrey Tautou speelde bijvoorbeeld in zowel Le fabuleux destin d'Amélie Poulain als Un long dimanche de fiançailles, en Dominique Pinon heeft in alle films van Jeunet een rol.

Filmografie