Boek
Nederlands
Autobiografie van de Fin Jari Litmanen, die in de jaren negentig een van de populairste voetballers van Ajax was.
Onderwerp
Litmanen, Jari
Titel
Litmanen 10
Auteur
Jari Litmanen
Vertaler
Anton Havelaar
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Fins
Oorspr. titel
Litmanen 10
Uitgever
Utrecht: Voetbal International, 2016
383 p., [16] p. pl.
ISBN
9789067971218 (paperback)

Besprekingen

Jari Litmanen was in de jaren '90 een van de populairste voetballers van Ajax. Dat blijkt al uit het feit dat er honderden zonen naar hem zijn vernoemd. Litmanen heeft een optimistische levenshouding: succes is haalbaar als je er maar voor knokt. Zonder die houding zou hij het nooit 25 jaar hebben volgehouden als beroepsvoetballer. Hij heeft voetbal altijd als een hobby beschouwd. Hij zegt zelf: 'Het voetbal heeft me veel gegeven, hoewel het me ook dingen heeft afgenomen. Wat had ik kunnen bereiken zonder de talrijke blessures?'. In 13 hoofdstukken vertelt hij wat hij heeft meegemaakt. Elk hoofdstuk begint hij met de grote lijnen, daarna wordt hij gedetailleerder. Dit leidt wel vaak tot herhalingen. Tussen zijn eigen verhaal staan omkaderde teksten van collega's en trainers. Verder staan er in het boek twee fotokaternen in kleur.

Over Jari Litmanen

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Soppakanuuna

Jari Olavi Litmanen ( uitspraak (info / uitleg) [ˈjɑri ˈlitmɑnɛn]?; Lahti, 20 februari 1971) is een Fins voetbaltrainer en voormalig voetballer.

De aanvallende middenvelder wordt over het algemeen erkend als de beste Finse voetballer aller tijden. Hij is recordinternational van het Fins voetbalelftal en was tot 12 oktober 2021 ook recordhouder wat betreft het aantal doelpunten. Die titel werd toen overgenomen door Teemu Pukki. Zijn interlandloopbaan strekte zich uit van 1989 tot 2010, waarmee hij de enige mannelijke international is die actief was in vier verschillende decennia. In 2003 werd hij door de Finse voetbalbond verkozen tot beste Finse voetballer van de afgelopen vijftig jaar tijdens de UEFA Jubilee Awards. In het compendium of "Greatest Ever Footballers" van de Association of Football Statisticians eindigde hij op de drieënvijftigste positie. Bovendien werd hij meerdere malen opgenomen in de shortlist voor de uitverkie…Lees verder op Wikipedia