Jagersmaan : roman

+1
Jagersmaan : roman
×
Jagersmaan : roman Jagersmaan : roman

Jagersmaan : roman

Genre:
Titel
Jagersmaan : roman
Auteur
Jan Vantoortelboom
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2019
254 p.
ISBN
9789025454050 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Jagersmaan

Eerste zin. Ineens staat ie voor m’n neus; ’k viel bijna achterover van ’t verschot.

Omdat Victor Vanheule vier jaar na WO I nog steeds de oude niet is en omdat hij een dochter heeft bij een getrouwde vrouw en dat alleen maar voor problemen kan zorgen, stuurt zijn moeder hem naar Amerika. Hij kan er met een propere lei beginnen, is haar redenering, het verleden achter zich laten. En dus scheept Victor, de bruut met het hart op de goede plek die we nog kennen uit eerder week van Jan Vantoortelboom, in Antwerpen in richting New York. Alleen komt hij op het schip in slecht gezelschap terecht, waardoor hij ter hoogte van Ierland in zee belandt en de opdracht krijgt zich in te zetten voor de Ierse onafhankelijkheid.

Met Jagersmaan voegt Vantoortelboom een nieuwe, grimmige episode toe aan zijn gestaag groeiende oeuvre. Grimmig, aangezien Victor in een oorlog die de zijne niet is toch partij moet kiezen tussen het brute geweld van het IRA en de geleidelijke overgang naar reële onafhankelijkheid van de Vrijstaat. In een oorlog bestaat neutraliteit niet.

Lees verder

Victor komt gedesillusioneerd terug van het slagveld in Vlaanderen. Zijn moeder prest hem naar Amerika te emigreren, omdat in het gehavende België geen toekomst is. Tijdens de bootreis wordt hij door ronselaars overboord gezet ter hoogte van Ierland. Hij weet te ontkomen, maar is voortdurend op de vlucht in het door burgeroorlog geteisterde land. Hij ontfermt zich over een klein meisje en samen trekken ze verder. Tevens volgen we zijn moeder die in moeilijke omstandigheden is achtergebleven. Jagersmaan is een ritueel in Ierland dat de winter inluidt. Geschreven in een rauwe sociaal-realistische stijl. Vantoortelboom (1975) is een goede verteller, die zelf een tijdje in Ierland woonde. Sfeervol en melancholiek boek.

Moorddadig vakwerk

Jan Vantoortelboom schrijft over overlevingsdrift in een gevaarlijke wereld.

In de romans van de Vlaamse schrijver Jan Vantoortelboom (1975) is leven vooral een kwestie van overleven, of van sterven. Zijn hoofdpersonen worden door het lot gestuurd en moeten er maar het beste van zien te maken. In zijn vorige roman 'De drager' was dat haast in evolutionaire zin zo, in zijn bekendste en meermalen bekroonde roman 'Meester Mitrailette' uit 2014 beschreef hij het oneerlijke noodlot van de mens in oorlogstijd aan de hand van een jonge West-Vlaamse schoolmeester die om onmenselijke redenen wordt geëxecuteerd.

In zijn jongste roman 'Jagersmaan' keert Vantoortelboom terug naar die West-Vlaamse grond maar verlaat die ook onmiddellijk weer. Jaren twintig van de vorige eeuw. Victor Vanheule, illusieloos en gebutst teruggekeerd uit de Grote Oorlog, moet zijn geboorteplaats ook weer verlaten omdat hij er een onecht kind bij een getrouwde vrouw heeft verwekt, een schande in die oude wereld. Zijn moeder wil dat hij naar Amerika gaat maar op het schip daarnaarto…Lees verder

Over Jan Vantoortelboom

Jan André Vantoortelboom (Torhout, 29 juli 1975) is een Vlaams schrijver en columnist. Hij woont en werkt in Ossenisse, in het Nederlandse Zeeuws-Vlaanderen. Vantoortelboom studeerde Germaanse taal- en letterkunde aan de Universiteit Gent.

Boeken

In 2011 debuteerde hij met de roman De verzonken jongen. Het boek won in 2011 De Bronzen Uil en de Prijs Letterkunde van de provincie West-Vlaanderen in 2012, en stond op de shortlist voor de Zeeuwse Boekenprijs 2011. De roman is pseudo-autobiografisch, hij verhaalt van Stoffel die, net als Vantoortelboom, opgroeit in Elverdinge en op jonge leeftijd zijn moeder verliest.

In 2014 volgde Meester Mitraillette. Het boek werd door de Nederlandse talkshow De Wereld Draait Door verkozen tot boek van de maand en werd een besteller. De roman opent met de dood van het hoofdpersonage, David Verbocht, voor een vuurpeloton tijdens de Eerste Wereldoorlog.

De man die haast ha…Lees verder op Wikipedia