Boek
Nederlands

Rovers : roman

Jan Vanriet (auteur)
+1
Rovers : roman
×
Rovers : roman Rovers : roman

Rovers : roman

Genre:
Een gerespecteerd beeldend kunstenaar op leeftijd wordt het middelpunt van een mediarel omtrent seksisme in de kunst.
Titel
Rovers : roman
Auteur
Jan Vanriet
Taal
Nederlands
Uitgever
Gent: B&L, 2021
341 p. : ill.
ISBN
9789463935920 (paperback)

Besprekingen

Kunstenaar in het nauw

Na zijn veelbezongen egodocument Radeloos geluk waagt schilder en dichter Jan Vanriet zich nu aan een roman. Daarin raakt zijn hoofdpersonage driftig in het nauw.

Een volumineuze roman die zich buigt over de manier waarop de kunstwereld in het vizier van woke-gedachtegoed en cancel culture kan raken? Helemaal verwonderlijk is het niet dat net schilder Jan Vanriet - bevoorrecht waarnemer - komt aandraven met Rovers.

In zijn eerste roman moet een met enige hybris begiftigde schilder flink op zijn tellen passen, nadat hij een nogal wuft, cassant schilderij op de wereld heeft losgelaten. Het doek is gebaseerd op De roof van de Sabijnse maagden van Rubens. Wanneer een vlotgebekte dramaturge de schilder in een opiniestuk in de krant De Dageraad beschuldigt van 'verroest driftdenken' en beweert dat hij 'vrouwen enkel afbeeldt als lustobjecten', breekt de hel los. Hij wordt persona non grata.

Algauw fluiten hem ook verwijten van 'rechtse zak' rond de oren, hij die nochtans vroeger 'zo vuurrood' was, en worden er schilderijen van hem bekrast. Louis Zoethout, zoals het hoofdpersonage heet, slaat helemaal tilt, zijn lot lijkt bezegeld. Va…Lees verder

Een psychologische roman over identiteit, kunst, seksualiteit, seksisme en moraliteit. Het verhaal volgt Louis Zoethout, een gerespecteerd beeldend kunstenaar op leeftijd. Louis wordt het middelpunt van een mediarel omtrent seksisme in de kunst, terwijl hij op zijn oude dag ook met zichzelf in de knoop ligt. In een poëtische stijl geschreven. Het boek is voorzien van enkele foto’s. Geschikt voor een literaire lezersgroep. Jan Vanriet (1948) is schilder en schrijver.