Boek
Nederlands

Moederland : gedichten

Jan Vanriet (auteur)
+1
Moederland : gedichten
×
Moederland : gedichten Moederland : gedichten

Moederland : gedichten

Bundel met bijna zeventig gedichten en dertig aquarellen van onverwachte situaties en portretten.
Onderwerp
Kunst en poëzie
Titel
Moederland : gedichten / gedichten en aquarellen door Jan Vanriet
Auteur
Jan Vanriet
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Hollands Diep, 2016
131 p. : ill.
ISBN
9789048832811 (paperback)

Besprekingen

Hello from the other side

Zijn liefde voor geschiedenis bracht de aquarellen van Jan Vanriet al onder meer tot in het KMSKA en Kazerne Dossin. In zijn poëzie daarentegen leidt die voorliefde tot stilstand en zelfs afstand. 

De Amerikaanse filosoof Richard Rorty (1931-2007) kan het niet meer herhalen maar ooit liet hij optekenen dat je 'trouw moet zijn aan een droomland, niet zozeer aan het land waarin je wakker wordt'.

Na het lezen van Moederland, de nieuwe bundel van de schilder-dichter Jan Vanriet, heeft het er alle schijn van dat Rorty en Vanriet het best goed met elkaar zouden kunnen vinden hebben. Vanriet beweegt zich weemoedig voort in een wereld waarin hij zich niet thuis voelt, naar een aftakelend lot dat hij moeilijk aanvaardt.

En dus blijft de dichter trouw aan wat voorbij is: de tijd van Rome, Hamlet, Chagall en, recenter, zijn jeugd. 'O, het wemelt van herinneringen/ en versuikerde wijn./ Wij vinden ons terug/ behouden in onze taal.' Zijn droomland is het moederland van de taal, waarmee hij geërodeerde kermissen en oude bloesems nieuw leven inblaast.

Het land waarin hij daarentegen wakker wordt, is dat van de 21ste eeuw, bev…Lees verder

Met zijn nieuwe, prachtig uitgegeven bundel met bijna zeventig gedichten en dertig aquarellen laat het Vlaamse, internationaal gekende multitalent zien dat hij nog actief is, zij het niet vernieuwend. De taal biedt een houvast. Hij bevraagt zichzelf en vreest dat het antwoord niet zal leiden tot verbetering van de wereld, want er is geen twijfel aan het menselijk tekort. In de poëzie en de kunst komen tegendelen uit de werkelijkheid wel bijeen, maar ze stemmen niet met elkaar overeen. De kloof tussen visie en realiteit wordt duidelijk weergegeven in taal en in beeld. De ontmoetingen in de gedichten bieden onverwachte, verrassende situaties. De geschilderde portretten laten verschillende karakters zien. De composities in woorden of beeld leiden ook aan een tekort, blijven wat hangen in hun mooie klank of kleur en zijn 'zonder doel'. Die erkenning doet niet af aan de verstaanbaarheid en schoonheid van deze bundel, bestemd voor een ontwikkeld publiek dat de confrontatie met het onalledaa…Lees verder