Boek
Nederlands

De kunstrijder

Jan Terlouw (auteur)
+1
De kunstrijder
×
De kunstrijder De kunstrijder

De kunstrijder

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
De vrienden Patrick en Tom zien een meisje een rechthoekig pak door een ingeslagen ruitje in de kelder van het museum zetten. Ze vertrouwen dat niet en gaan op onderzoek uit. Vanaf ca. 13 jaar.
Titel
De kunstrijder
Auteur
Jan Terlouw
Taal
Nederlands
Editie
12
Uitgever
Rotterdam: Lemniscaat, 2009 | Andere uitgaves
167 p.
ISBN
9789060697108 (hardback)

Besprekingen

Een schilderij wordt het museum binnengesmokkeld. Patrick en Tom ontdekken de betrokkenheid van Veronica: haar vader veroorzaakte een ongeluk, waarbij haar broertje Tony zwaar gehandicapt raakt. Vader, daardoor geestelijk in de war, gaat voor Tony schilderijen stelen. Patrick en Tom bezorgen de schilderijen terug, zonder de verdenking op de toch al zo zwaar beproefde vader te laten vallen. Extra bijzonder daarbij is dat Patrick in een rolstoel rijdt, Tom doof is en Lucy, ook betrokken bij het speurwerk, blind. Spannend, hier en daar ook nogal belerend: beschouwingen over het leven en aanverwante zaken, uitleg van natuurkundige wetten en wetenswaardigheden over de schilderijen. Wat overladen: speurwerk, een auto-ongeluk en de gevolgen daarvan, het omgaan met handicaps, een avontuur op de hei, nòg een gestolen kunstwerk, maar uiteindelijk past alles toch mooi in elkaar. Niet alleen pret en jool, ook problemen en verdriet over de handicap komen naar voren. Vanaf ca. 13 jaar.

Over Jan Terlouw

Jan Cornelis Terlouw (Kamperveen, 15 november 1931) is een Nederlandse schrijver en voormalig politicus voor D66.

Jeugdjaren

Jan Terlouw werd geboren als het tweede kind van ds. Jan Cornelis Terlouw sr. (1904-1987) en Grietje (Gré) Terlouw-Stein (1909-1998); hij werd vernoemd naar zowel zijn vader als zijn grootvader Jan Cornelis Terlouw (1845-1925). Zijn zus was anderhalf jaar ouder. Hierna werden er in het gezin Terlouw nog drie kinderen geboren, onder wie een tweeling.

De familie verhuisde na Jans geboorte een aantal keer kort na elkaar. Terlouw groeide op in de Veluwse dorpen Garderen en Wezep, waar zijn vader Gereformeerde Bonds-predikant was. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verbleef het gezin Terlouw in Wezep, een periode die een grote invloed op Jan Terlouws persoonlijke ontwikkeling had. Jan Terlouw maakte van zeer nabij de deportatie van een joodse klasgenoot mee en enkele bombardementen. Duitse legerofficieren h…Lees verder op Wikipedia