Boek
Nederlands
Titel
De jagers
Auteur
James Salter
Vertaler
Ton Heuvelmans
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The hunters
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2017
252 p.
ISBN
9789023455882 (paperback)

Andere talen:

Besprekingen

Te oud voor de lucht

Roman. Bij zijn eerste roman De jagers, waarvoor James Salter putte uit zijn ervaringen als gevechtsvlieger, stond hij er meteen, oordeelt Tommy Wieringa.

In het Nederlands lezen we het oeuvre van James Salter achterstevoren. Zijn doorbraak kwam pas met zijn laatste roman Alles wat is uit 2013, en nu verschijnt dan eindelijk de vertaling van debuut De jagers uit 1957. Er zijn verschillen tussen de schrijver van 88 en die van 31, maar de overeenkomsten zijn sterker. Salter stond er meteen bij zijn eerste roman, zonder de aarzelingen en tekortkomingen van veel debutanten. Het verhaal is robuust, de zinnen zijn geborsteld; net zomin als je bij Alles wat is kon vermoeden dat de schrijver hoogbejaard was, lijkt De jagers het werk van een beginneling.

Voor het verhaal van kapitein Cleve Connell putte Salter uit zijn ervaringen als gevechtsvlieger in de Koreaanse oorlog. Salter, die een Russische MiG neerhaalde, had de tegenwoordigheid van geest om aantekeningen te maken van zijn soldatenleven.

Het verhaal is eenvoudig. Als een man met een reputatie wordt Cleve Connell ontvangen op…Lees verder

De eenzaamheid van de cockpit

Roman. De Amerikaanse schrijver James Salter was gevechtspiloot in de Koreaanse Oorlog. Die ervaring maakt de cockpitscènes in zijn nu pas vertaalde debuut De jagers zo sterk en intens.

Een Amerikaan die terechtkomt in Noord-Korea is vergelijkbaar met een 'hemofiliepatiënt die meedoet aan een bokswedstrijd'. Hier is niet een generaal aan het woord die probeert Donald Trump tegen te houden om zijn oorlogsretoriek uit te leven, noch een Amerikaanse gevangene in Noord-Korea. Dit is een vaststelling van gevechtspiloot Cleve Connell, hoofdpersoon in James Salters romandebuut De jagers uit 1956. Het boek van de schrijver die enkele jaren herontdekt werd en in 2015 overleed, verscheen deze week voor het eerst in Nederlandse vertaling.

Is het een goed idee om een roman over de Koreaanse Oorlog nu, zestig jaar na de feiten, uit te geven? Niet als het een heldenverhaal over kameraadschap was geweest, wel omdat Salter schrijft over een gevechtspiloot die van een stoere bink, die bij een elitekorps van mariniers wil terechtkomen, verandert in een geslagen, eenzame man die in zijn toestel niet zozeer op de vijand jaagt als …Lees verder

Kapitein Connell komt naar het Koreaanse front om het bevel over een luchtmacht eenheid op zich te nemen. Men verwacht veel van hem, met name dat zij meer MiGs zullen neerhalen. Dat gebeurt niet. Connell ziet zich voorbijgestreefd door een jonge, hem onsympathieke en mogelijk onbetrouwbare ondergeschikte. Hij vereenzaamt en komt om zonder de roem waarvan hij misschien droomde, maar waarvan hij eens grootmoedig afzag. Dit was het debuut van James Salter (1925-2015) in 1956, niet lang na zijn tour of duty in Korea en nu een moderne klassieker. Het is een bezonken, afstandelijk, sober verhaal - maar daarom des te indringender. Uiterlijkheden zoals 'stappen in Tokio' zijn interessant, maar dienen vooral om het innerlijk uit te diepen. Een psychologisch drama: de antiheld Connell verliest het van het lot. Voor een meer humoristische benadering kan men terecht bij 'MASH' en 'Catch 22'; Salter belicht vooral de tragiek van het individu.

Over James Salter

James Salter (Passaic (New Jersey), 10 juni 1925 – Sag Harbor in Suffolk County (New York), 19 juni 2015) was een Amerikaanse schrijver van romans en korte verhalen.

Salter was tien jaar lang piloot bij de United States Air Force, maar beëindigde zijn militaire loopbaan in 1957 na de succesvolle ontvangst van zijn eerste roman The Hunters (De jagers). Na een korte carrière als scenarioschrijver en filmregisseur kreeg Salter bekendheid als 'favoriete schrijver van andere schrijvers' toen zijn boek Solo Faces werd gepubliceerd. Pulitzerprijswinnaar Richard Ford, vriend en collega-auteur, schrijft in zijn voorwoord van Salters in 1975 gepubliceerde Light Years: "Onder fictielezers leeft de overtuiging dat niemand betere Amerikaanse zinnen schrijft dan James Salter".

Biografie

Militaire loopbaan

James Salter werd geboren als James Arnold Horowitz. Hij w…Lees verder op Wikipedia