Boek
Nederlands

De nacht der Girondijnen : novelle

Jacob Presser (auteur), Primo Levi (andere)
+1
De nacht der Girondijnen : novelle
×
De nacht der Girondijnen : novelle De nacht der Girondijnen : novelle

De nacht der Girondijnen : novelle

Jacob Presser (auteur), Primo Levi (andere)
Genre:
Een Portugese jood die in het doorgangskamp Westerbork tijdens de Tweede Wereldoorlog een baan heeft bij de Ordedienst, wordt verscheurd door wanhoop.
Titel
De nacht der Girondijnen : novelle / J. Presser ; met een nawoord van Primo Levi
Auteur
Jacob Presser
Andere
Primo Levi
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, 2007
95 p.
ISBN
9789029079075

Besprekingen

Een leraar aan het Joods Gymnasium krijgt van een van zijn leerlingen het aanbod om assistent van diens vader te worden. Op deze manier wordt hij ingelijfd bij de Joodse ordedienst in het doorgangskamp Westerbork tijdens de Tweede Wereldoorlog. Elke week wordt er een lijst opgesteld van hen die weggevoerd zullen worden. Voor de achterblijvers wordt het leven en de toekomst op die manier gereduceerd tot één week. Deze novelle is een reflectie op de moraal, in een literaire vorm die geserreerd, afgemeten en afstandelijk is en waarbij de toon melancholisch is.

De hoofdfiguur Jacques Suasso Henriques is een Jood die het jodendom achter zich gelaten heeft en in de moderniteit is gestapt. Zijn leven is dat van kennis en cultuur. In Westerbork is de ordedienst door Joden samengesteld. Cohn, de vader van de leerling, leidt deze dienst. Hij wil van Henriques een man maken die geen gevoelens kent en plannen uitvoert. Dan maakt Henriques kennis met een rabbijn, begin dertig, die de manie…Lees verder
Het verschrikkelijke lot van een Portugese jood, die een baan bij de OD (ordedienst) heeft in het kamp Westerbork, brengt hem tot het meeselecteren van de slachtoffers die naar Auschwitz moeten. Zijn wanhoop en innerlijke verscheurdheid leiden tot een daad van verzet tegen zijn baas; met alle gevolgen van dien. Voordat hij zelf weggevoerd wordt, schrijft hij zijn ervaringen op. In compacte zinnen suggereert de bekende joodse historicus Presser (1899-1970) de spanning waaronder zijn hoofdfiguur staat, en het onafwendbare, als men een verkeerde (?), uit angst geboren beslissing neemt. Een prachtige novelle, met een nawoord van de Italiaanse schrijver Primo Levi. Kleine druk.

Over Jacob Presser

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Ben Merk / Anefo

Jacob (Jacques) Presser (Amsterdam, 24 februari 1899 – aldaar, 30 april 1970) was een Nederlandse historicus, hoogleraar, schrijver en dichter die vooral bekend is geworden door zijn boek Ondergang: de vervolging en verdelging van het Nederlandse Jodendom 1940-1945 over de geschiedenis van de Jodenvervolging in Nederland in de Tweede Wereldoorlog. Hij is de bedenker van de term egodocument (rond 1955).

Levensloop

Presser werd geboren in de vroegere Amsterdamse Jodenbuurt in een vrij arm, socialistisch gezin dat zijn joodse wortels had afgeschud. Zijn vader was diamantbewerker. Presser was tijdens zijn latere leven links van politieke opvatting.

Tijdelijk woonde het gezin in Antwerpen, omdat zijn vader daar emplooi had gevonden nadat hij zijn baan in Amsterdam was kwijtgeraakt. Presser hield er een enigszins Vlaamse tongval aan over, waaraan hij zijn bijnaam "de Belg" dankte.

Het gezin Presser keerde na een …Lees verder op Wikipedia