Boek
Nederlands

Palomar

Italo Calvino (auteur)
Via intense observatie tracht een man door te dringen tot het wezen der dingen.
Titel
Palomar
Auteur
Italo Calvino
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
Palomar
Uitgever
Amsterdam: Atlas, 2003
139 p.
ISBN
90-450-0937-4

Besprekingen

De hoofdpersoon en constante factor in deze verzameling van 27 korte speels-filosofische teksten heet niet toevallig naar een machtige telescoop in Zuid-Carlifornië. Via intensieve waarneming van de gewone dingen probeert hij door te dringen tot het wezen van de werkelijkheid. Maar de oppervlakte van de dingen blijkt al onuitputtelijk: de ervaringswereld lijkt zich van binnenuit te vermenigvuldigen en zuigt hem mee naar duizelingwekkende diepten. Analoog aan het rationaliseringsthema is het boek bijna mathematisch gestructureerd volgens het principe 3 maal 3 maal 3, waarbij elk drietal een concreet-visueel, een talig-symbolisch en een abstract denkend deel bevat. In zijn diepzinnige lichtvoetigheid een zeer aanbevolen boek voor meditatieve geesten. Het probleem van de ongrijpbare werkelijkheid was al eerder door de Italiaan Calvino (1923) gethematiseerd. Kenmerkend voor zijn werk is dat hij vaak het sprookjesachtige gebruikt voor zijn rationele analyses. Kleine druk.

Over Italo Calvino

Italo Calvino (Santiago de las Vegas, Cuba, 15 oktober 1923 – Siena, 19 september 1985) was een Italiaans schrijver van romans, verhalen, essays en een toneelstuk.

Levensloop

Op 15 oktober 1923 werd Italo Calvino geboren op Cuba, waar de familie vanwege zijn vaders werk voor een korte periode naartoe was verhuisd. In 1925 keerden ze terug naar San Remo in Italië. Dit was de geboorteplaats van zijn vader, een landbouwkundig ingenieur. Zijn moeder was biologe en afkomstig van Sardinië. Na zijn gymnasiumopleiding ging Italo landbouwkunde studeren aan de universiteit van Turijn, maar hij gaf in 1943 zijn studie op om zich bij de communistische Brigate Garibaldi van de partizanen aan te sluiten in de Alpi Marittime. In 1945 ging hij terug naar zijn universiteit, maar dan als student aan de Letterenfaculteit. In 1947 studeerde hij af met een scriptie over Joseph Conrad.

Na de bevrijding werd hij actief lid van de Italiaa…Lees verder op Wikipedia