Boek
Nederlands

Als op een winternacht een reiziger

Italo Calvino (auteur)
+1
Als op een winternacht een reiziger
×
Als op een winternacht een reiziger Als op een winternacht een reiziger

Als op een winternacht een reiziger

In de reeks:
Een lezer en een lezeres, beiden in het bezit van een incompleet exemplaar van een roman, komen op zoek naar een volledige tekst velerlei vormen van literaire communicatie tegen.
Onderwerp
Boekcultuur
Titel
Als op een winternacht een reiziger
Auteur
Italo Calvino
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
Se una notte d'inverno un viaggiatore
Uitgever
Amsterdam: Atlas, 1999 | Andere uitgaves
299 p.
ISBN
90-450-0266-3

Andere talen:

Besprekingen

De bekendste roman van de Italiaanse schrijver (1923-1985). Een met 'jij' aangesproken Lezer en Lezeres, beiden in het gelukkige bezit van een exemplaar van 'Als op een winternacht een reiziger', ontdekken dat hun boek onvolledig is. De speurtocht naar een compleet exemplaar confronteert hen met telkens weer andere boeiende, maar helaas eveneens gemutileerde werken. De literaire wereld als doolhof vol spiegels, waarin de Lezer en Lezeres hun onbevangenheid t.a.v. het lezen dreigen te verliezen. Gelukkig hebben ze elkaar nog. De roman is één flonkerende etalage van denkbare vormen van literaire communicatie, van zender tot ontvanger, waarin de auteur pronkt met zijn constructievernuft. Binnen deze besloten wereld ook nog speels en logisch over te komen, is de aanvullende kwaliteit die het verhaal ver boven de middelmaat verheft.

Over Italo Calvino

Italo Calvino (Santiago de las Vegas, Cuba, 15 oktober 1923 - Siena, 19 september 1985) was een Italiaans schrijver van romans, verhalen, essays en een toneelstuk.

Levensloop

Op 15 oktober 1923 wordt Italo Calvino geboren op Cuba, waar de familie vanwege zijn vaders werk voor een korte periode naartoe was verhuisd. In 1925 keren ze terug naar San Remo in Italië. Dit was de geboorteplaats van zijn vader, een landbouwkundig ingenieur. Zijn moeder was biologe en afkomstig van Sardinië. Na zijn gymnasiumopleiding gaat Italo landbouwkunde studeren aan de universiteit van Turijn, maar geeft in 1943 zijn studie op om zich bij de communistische Brigate Garibaldi van de partizanen aan te sluiten in de Alpi Marittime. In 1945 gaat hij terug naar zijn universiteit, maar dan als student aan de Letterenfaculteit. In 1947 studeert hij af met een scriptie over Joseph Conrad.

Na de bevrijding wordt hij actief lid van de Italiaans…Lees verder op Wikipedia