Boek
Nederlands
Gedurende enige maanden volgen we een groep heroïneverslaafden in de wijk Leith, een ruige buurt van Edinburgh. Hoofdpersoon Renton probeert af te kicken en een nieuw leven te beginnen in Amsterdam.
Titel
Trainspotting : roman
Auteur
Irvine Welsh
Vertaler
Ton Heuvelmans
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Trainspotting
Editie
Tiende (herziene) druk
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij De Arbeiderspers, 2017 | Andere uitgaves
349 p.
ISBN
9789029511568 (paperback)

Andere talen:

Besprekingen

Gedurende enige maanden volgen we de verrichtingen van een groep verslaafden in de wijk Leith, een ruige buurt van Edinburgh. Het gezelschap is voortdurend bezig heroïne te scoren, en en passant beleven ze vreemde seksuele avonturen. De hoofdpersoon, Renton, doet enige pogingen om af te kicken, en uiteindelijk slaagt hij erin, via een list, uit de scene te ontsnappen en te vluchten naar Amsterdam om daar een nieuw leven te beginnen. Spraakmakend boek, geschreven door een Schotse auteur (1958) die de scene goed kent, zo te lezen. In het begin fragmentarisch en caleidoscopisch, maar later krijgt het verhaal meer structuur. Fascinerend door de amorele benadering van verslaving en de absurde, groteske humor. Met succes verfilmd en onderwerp van discussie. De grote vraag is of de schrijver het junkie-bestaan niet te veel verheerlijkt. Niet geschikt voor zwakke magen door de forse hoeveelheden poep, kots en schuttingtaal; ook seksueel expliciet. Tiende, herziene druk.

Over Irvine Welsh

CC BY 2.5 - Foto van/door Mariusz Kubik, http://www.mariuszkubik.pl

Irvine Welsh (Leith, Edinburgh, 27 september 1958) is een Schotse schrijver.

Welsh is een zogeheten undergroundauteur die meteen dankzij zijn debuut Trainspotting ook buiten het undergroundmilieu tevoorschijn is gekomen. Deze roman werd een succes met een verfilming tot gevolg (door Danny Boyle).

In 2021 werd in het VK een tv-bewerking van zijn roman Crime gelanceerd als een serie van 6 afleveringen met Dougray Scott als detective Lennox. Dit is de eerste tv-bewerking die ooit is gemaakt op basis van een boek van Irvine Welsh.

Welsh treedt ook op als acteur in de films die naar zijn boeken zijn gemaakt.

  • In Trainspotting speelt hij drugsdealer Mikey Forrester.
  • In Acid House speelt hij Parkie.
  • In Ecstasy speelt hij ook een kleine rol.

Welsh was ook de regisseur van de videoclip van het nummer Atlantic van de Engelse band Keane.

Werken