Besprekingen

De hoofdpersoon Irma doet op hoge leeftijd afstand van haar eigen leven en krijgt een nieuwe identiteit als Irene Lauwers, omdat ze bedreigd wordt door haar zoon. Ook wordt ze beschermd door een geheime dienst. Maar haar leven is erg eenzaam geworden. Tot haar schrik duikt haar zoon op bij haar achterbuurvrouw. Of dat toeval is of dat hij haar toch heeft gevonden, blijft de vraag. Met een kijker en afluisterapparatuur houdt ze hem in de gaten, totdat het verhaal een onheilspellende wending neemt. Deze roman van de Vlaamse auteur Ingrid Verhelst (1951) beschrijft een tijdspanne van een aantal dagen, verdeeld over korte hoofdstukken. Deze worden afgewisseld met paginagrote kleurenfoto's van de schilderijen van Herman van Nazareth, die het verhaal ondersteunen. Het is met vaart geschreven, in een heldere stijl.

Over Ingrid Verhelst

Ingrid Verhelst (1955) is een Vlaams schrijfster.

Nadat ze een aantal korte verhalen had gepubliceerd in diverse literaire tijdschriften, debuteerde ze in 1994 met de roman De verzamelde leugens van J. Mboya (Kritak). Twee jaar later volgde Hongerwebben, uitgegeven bij Prometheus Amsterdam. Daarna ging ze werken als schrijfcoach en ghostwriter. Ze stond ook mee aan de wieg van Het Gentse Schrijverscollectief.

In 2006 kwam ze in het bezit van de nagelaten brieven en dagboeken van Bethina S (1925-1999), een Joodse vrouw die Auschwitz had overleefd, en na haar bevrijding in de psychiatrie was beland. De afzender bleef aanvankelijk anoniem. Pas na geruime tijd maakte hij zich kenbaar als Franz A, de zoon van Bethina S. Verhelst verwerkte de dagboeken en brieven tot een roman: De verzamelde levens van Paula S, uitgegeven door de Bezige Bij Antwerpen (2013).

De rode draad in haar werk is de dunne grenslijn tussen waarheid en leugen…Lees verder op Wikipedia