Boek
Nederlands

Nieuwe tekeningen en gedichten

Hugo Claus (auteur), Suzanne Holtzer (samensteller)
Ruim honderd tekeningen van Hugo Claus (1929-2008) waarnaast regels, strofen of hele verzen van de dichter zijn geplaatst.
Titel
Nieuwe tekeningen en gedichten / tekst en illustraties Hugo Claus
Auteur
Hugo Claus
Samensteller
Suzanne Holtzer
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2018
218 p. : ill.
ISBN
9789403106205 (hardback)

Besprekingen

Hugo Claus (1929-2008) was een veelzijdig en veelvuldig bekroond dichter, schrijver, beeldend kunstenaar en filmmaker. In al die kunstvormen mengde hij tal van stijlen en onderwerpen. Tijdens een ziekenhuisopname in 2003 kreeg hij van zijn vriend Jan Vanriet een leeg boekje. Claus gaf het boekje korte tijd later terug: er stonden meer dan honderd tekeningen in. Die werden onlangs door Suzanne Holtzer, redacteur van De Bezige Bij en goede vriendin van Claus, gekoppeld aan regels, strofen of hele verzen van de dichter. Het leidde tot een fraai uitgegeven boekwerk. Van Claus is bekend dat hij niet nadacht bij het maken van tekeningen: hij nam gewoon een leeg vel papier en schetste wat hem op dat moment inviel. Suzanne Holtzer's poëziekeuze zou de lezer/kijker in een bepaalde richting kunnen sturen, maar het staat hem/haar uiteraard vrij om zelf naar hartenlust te grasduinen in het ziekenhuishoofd van Claus.

Over Hugo Claus

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Rob Bogaerts / Anefo

Hugo Maurice Julien Claus (Brugge, 5 april 1929 – Antwerpen, 19 maart 2008) was een Vlaams dichter, schrijver, kunstschilder en filmmaker. Hij was de meest bekroonde auteur uit het Nederlandse taalgebied. In de loop van zijn lange carrière schreef Claus duizenden gedichten, tientallen toneelstukken en diverse romans, waarvan de bekendste zijn meesterwerk Het verdriet van België uit 1983 is.

Algemeen

Het werk van Claus is divers van karakter. De auteur mengt het tragische, verhevene, klassieke met het banale, burleske en obscene. Terugkerende thema's zijn: de liefde voor de moeder, de haat tegen de (afwezige) vader, seksualiteit, het schuldgevoel door het katholieke geloof en Vlaanderen in en na de oorlog.

Claus publiceerde onder het pseudoniem Dorothea van Male de roman Schola nostra (1971). Hij gebruikte ook de pseudoniemen hugo c. van astene, Anatole Ghekiere, Jan Hyoens, Thea…Lees verder op Wikipedia