Boek
Nederlands

Het jaar van de kreeft : een romance

Hugo Claus (auteur)
+1
Het jaar van de kreeft : een romance
×
Het jaar van de kreeft : een romance Het jaar van de kreeft : een romance

Het jaar van de kreeft : een romance

De hartstochtelijke doch hopeloze verhouding tussen een geslaagde zakenman en een chaotische nerveuze en seksueel gefrustreerde revuekapster.
Onderwerp
Liefde, Claus, Hugo
Titel
Het jaar van de kreeft : een romance
Auteur
Hugo Claus
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2017 | Andere uitgaves
280 p.
ISBN
9789023443667 (paperback)

Besprekingen

Hoe lelijk kan de liefde zijn

Roman. De op de klippen gelopen relatie tussen Hugo Claus en actrice Kitty Courbois was de inspiratiebron voor Het jaar van de kreeft, Claus' roman die in de jaren 70 heel wat stof deed opwaaien. Nu is er een heruitgave.

De boeken van Hugo Claus prijkten in 1972 nog op de zwarte lijst van de meeste Vlaamse katholieke colleges, wegens te bandeloos. Ondertussen maakte de schrijver in Amsterdam grote sier met Het jaar van de kreeft. Een roman gedrenkt in alcohol, seks en andere genotsmiddelen, die De Bezige Bij nu opnieuw uitbrengt.

Het verhaal heeft weinig om het lijf. Pierre - ernstige boekhouder van goeden huize - ontmoet Toni, joviale kapster van beduidend minder goeden huize. Gaan ze met elkaar naar bed? Blijft ze bij haar boertige echtgenoot Karel? Houdt hun affaire stand? Gaat Karel zich werkelijk van kant maken? Beginnen ze nu ook iets met iemand anders? Wat, is ze zwánger? Van wie dan? Hoe lang blijven ze nog bij elkaar?

Die vragen, die zo uit de koker van een scenarist van Thuis hadden kunnen komen, drijven de plot. 'Als in een slechte film', zo praten Pierre en Toni zelf regelmatig over hun verhouding. Halverwege het boek geeft Cla…Lees verder

Het jaar van de kreeft is het jaar waarin Pierre, geslaagd zakenman, een korte doch hevige verhouding heeft met Toni, een verwarde, chaotische, nerveuze en seksueel gefrustreerde vrouw die hem echter met al haar onvolkomenheden uitermate boeit. Door allerlei seksuele en psychische moeilijkheden loopt hun verhouding stuk. Enige jaren later wordt Pierre, die nog steeds Toni's horoscoop, de kreeft, leest, bij haar ziekbed geroepen, zij heeft kanker en is ten dode opgeschreven. Met deze ervaringen zal zijn leven voortaan alleen nog door haar beheerst worden. Hoewel alle ingrediënten voor een goedkoop melodrama aanwezig zijn, is het aan Claus' intense en genuanceerde schrijftrant, de psychologisch uitgebalanceerde dialogen te danken dat het dit geenszins is geworden. Een overtuigende roman. Vrij kleine druk.

Over Hugo Claus

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Rob Bogaerts / Anefo

Hugo Maurice Julien Claus (Brugge, 5 april 1929 – Antwerpen, 19 maart 2008) was een Vlaams dichter, schrijver, kunstschilder en filmmaker. Hij was de meest bekroonde auteur uit het Nederlandse taalgebied. In de loop van zijn lange carrière schreef Claus duizenden gedichten, tientallen toneelstukken en diverse romans, waarvan de bekendste zijn meesterwerk Het verdriet van België uit 1983 is.

Algemeen

Het werk van Claus is divers van karakter. De auteur mengt het tragische, verhevene, klassieke met het banale, burleske en obscene. Terugkerende thema's zijn: de liefde voor de moeder, de haat tegen de (afwezige) vader, seksualiteit, het schuldgevoel door het katholieke geloof en Vlaanderen in en na de oorlog.

Claus publiceerde onder het pseudoniem Dorothea van Male de roman Schola nostra (1971). Hij gebruikte ook de pseudoniemen hugo c. van astene, Anatole Ghekiere, Jan Hyoens, Thea…Lees verder op Wikipedia