Boek
Nederlands

Het aanbidden van Louis Claus : roman

+1
Het aanbidden van Louis Claus : roman
×
Het aanbidden van Louis Claus : roman Het aanbidden van Louis Claus : roman

Het aanbidden van Louis Claus : roman

Genre:
Het is 2002, de zomer dat de dochter haar broek te kort afknipt en Louis Claus naar school komt in een clownspak, de zomer dat haar vader een tumor ontdekt in de borst van haar moeder tijdens het vrijen, haar vriendin Juicy van school wordt gestuurd vanwege coke-gebruik en van een meisje dat zwanger raakt in de schoolvakantie tussen groep acht en de brugklas zonder te weten wie de vader is. De naa
Onderwerp
Relaties, Intimiteit
Titel
Het aanbidden van Louis Claus : roman
Auteur
Helena Hoogenkamp 1986-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2021
213 p.
ISBN
9789403101415 (paperback)

Besprekingen

Verlangen voor gevorderden

Helena Hoogenkamp mengt in haar debuutroman klassieke ingrediënten, maar wel in de juiste verhoudingen.

'Dat ik de vlam was in plaats van de mot.' De centrale zin uit Het aanbidden van Louis Claus vind je pas op een van de allerlaatste pagina's. Het verlangen om voor de verandering ook eens het object van verlangen te zijn, voelt dan al even vertrouwd als het uitgerafelde fleecedekentje waaronder je Helena Hoogenkamps debuutroman zit te lezen.

Haar verhaal over de veertienjarige Carla die de naam van haar vriendje Louis in haar onderarm krast omdat ze een schoolvriendin hetzelfde zag doen, bestaat grotendeels uit de groeipijnen, moeizame ouder-kindrelaties en het verlangen ergens bij te horen waar menig debuut al vorm mee kreeg, maar Hoogenkamp laat zien dat de juiste mengeling van die ingrediënten nog steeds prikkelende literatuur kan opleveren. Bij de bekroonde toneelschrijfster smaakt de coming of age-cocktail naar cranberrybreezers, Goldstrike en hartverscheurende eenzaamheid. Wie puberde rond de eeuwwisseling zal meteen de bitterzoete smaak van die combinatie herkenn…Lees verder

De vlam zijn in plaats van de mot

Helena Hoogenkamp debuteert met een onberispelijk geschreven roman over het diepmenselijke verlangen je gezien te weten. Dit is het begin van echt schrijverschap.

Er zijn twee soorten autobiografisch geïnspireerde debuten. Bij de ene denk je: de treurige ervaringen zijn verwerkt, hierna zal hooguit meer van hetzelfde komen. Bij de andere: dit is het begin van echt schrijverschap. Uiteraard hebben beide soorten alle recht van bestaan. Maar wat een genoegen om weer eens een boek te lezen uit de laatste categorie.

Het eerste deel van Het aanbidden van Louis Claus, romandebuut van toneelschrijver en dichter Helena Hoogenkamp (1986), speelt zich af in 2003. Pubermeisje Carla groeit op in een provincieplaats als tweede dochter van ruimdenkende, maar nogal achteloze ouders. Als haar grote zus woedend naar een kraakpand vertrekt, duurt het drie weken voordat zij doorhebben dat ze weg is. 'Mijn moeder zou gek worden als ik een nacht niet thuis sliep', zegt Carla's vriendinnetje. 'Wij hebben onze eigen verantwoordelijkheid', zegt Carla.

Op een ochtend vraagt haar vader, tevens huisarts, losjes aan zijn dan 13-jarige dochter of ze al…Lees verder