Boek
Engels

Go set a watchman

Harper Lee (auteur)

Go set a watchman

Genre:
Als de New Yorkse studente Jean Louise naar haar geboorteplaats Maycomb in Alabama terugkeert, raakt ze gedesillusioneerd door de huichelachtigheid van de bewoners, voorop haar vader.
Titel
Go set a watchman
Auteur
Harper Lee 1926-2016
Taal
Engels
Editie
1
Uitgever
London: Heinemann, 2015
278 p. + 3 briefkaarten
Aantekening
Vervolg op To kill a mockingbird (nochtans eerder geschreven dan To kill a mockingbird, maar het manuscript ging verloren en werd pas in 2014 teruggevonden)
ISBN
9781785150289 (hardback)
Andere talen:

Besprekingen

Deze met veel media-aandacht, controverse en verkoopsucces omgeven eerste versie van de klassieker ‘To Kill a Mockingbird’* (1960), tot dan toe de enige roman van de auteur (1926-2016), speelt twintig jaar later. De tomboy Scout is hier de twintiger Jean Louise. Ze studeert in New York en bezoekt haar (fictionele) geboorteplaats Maycomb, Alabama. De rode draad van de nogal episodisch vertelde roman is de vervreemding die ze ervaart in het eens zo vertrouwde stadje en bij de inwoners, voorop de verscheurdheid als ze ziet dat haar vader Atticus en jeugdvriend/minnaar Henry deel uitmaken van een burgerraad die ageert tegen de National Association for the Advancement of Colored People (NAACP). Eigenzinnig als altijd gaat ze de confrontatie aan. Sommige hoofdpersonen uit 'To Kill a Mockingbird' komen alleen in flashbacks langs (broer Jem en buurjongen Dill), zijn van haar vervreemd (nanny Calpurnia) of worden genuanceerd (tante Alexandra). De beroemde rechtszaak (hier met goede afloop) wor…Lees verder

Over Harper Lee

Nelle Harper Lee (Monroeville, 28 april 1926 – aldaar, 19 februari 2016) was een Amerikaans schrijfster. Zij is vooral bekend geworden door de roman To Kill a Mockingbird uit 1960, die een Pulitzerprijs won in 1961. Het boek werd in het Nederlands vertaald als Spaar de spotvogel(s).

Leven en werk

Nelle Lee, die haar tweede voornaam Harper als pseudoniem gebruikte omdat ze niet als "Nellielee" bekend wilde worden, was de jongste uit een gezin van vier kinderen. Haar vader Amasa Coleman Lee was een advocaat en voormalig hoofdredacteur/eigenaar van een krant in Monroeville. Daarnaast was hij senator in Alabama van 1926 tot 1938. Nelles moeder was Frances Cunningham Finch, wier namen ze in haar boek To Kill a Mockingbird voor verschillende personages heeft gebruikt. In haar jeugdjaren was ze het buurmeisje van schrijver Truman Capote, met wie ze een levenslange vriendschap had. Hij was tevens een inspiratiebron…Lees verder op Wikipedia