Boek
Nederlands

Alleen in Berlijn : roman

Ook verschenen als Ieder sterft in eenzaamheid

Hans Fallada (auteur), Annelen Habers (vertaler), Gerda Meijerink (vertaler)

Alleen in Berlijn : roman

Ook verschenen als Ieder sterft in eenzaamheid

Een Berlijns echtpaar dat het bericht krijgt dat hun zoon voor de Führer is gevallen, besluit verzet te plegen d.m.v. het verspreiden van briefkaarten met teksten die het naziregime hekelen.
Titel
Alleen in Berlijn : roman
Ook verschenen als
Ieder sterft in eenzaamheid
Auteur
Hans Fallada
Vertaler
Annelen Habers Gerda Meijerink Anne Folkertsma
Nawoord
Almut Giesecke
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Jeder stirbt für sich allein
Uitgever
Amsterdam: Cossee, 2017 | Andere uitgaves
510 p.
ISBN
9789059366978 (paperback)

Andere talen:

Besprekingen

Een Berlijns echtpaar dat het bericht krijgt dat hun zoon voor de Führer is gevallen, besluit verzet te plegen door middel van het verspreiden van briefkaarten met teksten die het naziregime hekelen. Tegelijk met de beschrijving van de wat hulpeloze, nauwelijks effectieve verzetsactiviteiten van het moreel hoogstaande paar wordt een beeld geschetst van de angst, de onderdrukking en de gecorrumpeerdheid van de doorsnee burger en de bruutheid van de nazi’s in Berlijn tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze roman uit 1947 leest als een detective, door de perspectiefwisseling die verspringt van het echtpaar naar de laconieke met opsporing belaste rechercheur van de Gestapo. Realistisch zonder grote woorden of sentimentaliteit, met een ondertoon van humor geschreven. Een boek over gewone, fatsoenlijke burgers in een samenleving vol dreiging. Een bijzondere roman die gebaseerd is op een historische gebeurtenis. Voor een groot publiek! Verfilmd door regisseur Vincent Perez. De film ging voorjaa…Lees verder

Lafbekken en opportunisten

 Klassieker.

Op het eerste gezicht past Hans Fallada's roman 'Alleen in Berlijn' ('Jeder stirbt für sich allein', 1947) goed in de trend. Helden zijn weer in, en zeker ook verzetshelden. Het boek werd enige jaren geleden herontdekt en is inmiddels wereldwijd een succes. En terecht. Fallada schrijft overrompelend direct proza, in reportagestijl, vol levensechte karakters en dialogen. En hij doet dat bovendien zonder het moralistische gezever dat veel Duits proza van later tijd - toen 'iedereen' zo goed wist waar het fout was gegaan met het land - zwaar verteerbaar maakt.

Maar verzetsroman is 'Alleen in Berlijn' alleen op het eerste gezicht. Het boek wordt doorgaans beschreven als de dappere, eenzame strijd van de kleine luiden Otto en Anna Quangel tegen het nationaal-socialistische regime. Hebben deze commentatoren het verhaal wel tot zich laten doordringen? Het lijkt alof ze zich vooral baseren op de recente internationale filmproductie 'Alone in Berlin'. Daarin zien we de Quangels …Lees verder

Over Hans Fallada

Hans Fallada (pseudoniem van Rudolf Wilhelm Friedrich Ditzen; Greifswald, 21 juli 1893 - Berlijn, 5 februari 1947) was een Duits schrijver. Hij was onder meer ambtenaar, boekhouder en nachtwaker voordat hij zich geheel aan het schrijven wijdde. In 1931 verscheen zijn eerste succesvolle roman 'Bauern, Bonzen und Bomben'. In 1932 kwam zijn roman Kleiner Mann, was nun? uit. Deze roman, die in meer dan 20 talen is vertaald, maakte hem wereldberoemd. In Nederland verscheen het als Wat nu, kleine man? in 1932, uitgeverij Servire Katwijk.

Na de Tweede Wereldoorlog werkte Fallada voor “Duitslands geestelijke herbewapening”. Hij hield zijn landgenoten voor dat zij moesten opbouwen, zich niet overgeven aan utopieën, aanpakken wat hun voor de handen kwam en wat vreugde gaf aan de mensen, die door de oorlog waren ontmoedigd en wat de gemeenschap ten nutte is.

Pas na zijn dood verschenen Der Alpdruck (1947), Jeder stirbt für sich allein (19…Lees verder op Wikipedia

Suggesties