Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Alles wat er was

Hanna Bervoets (auteur)

Alles wat er was

Genre:
Acht mensen zijn na een apocalyptische knal voor langere tijd in een schoolgebouw opgesloten, tot elkaar veroordeeld.
Onderwerp
Overleven, Relaties
Titel
Alles wat er was
Auteur
Hanna Bervoets
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Pluim, 2019 | Andere uitgaves
283 p.
ISBN
9789492928795 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Besprekingen

In haar derde roman vertrekt Hanna Bervoets van een postapocalyptisch scenario. Na een mysterieuze gebeurtenis, slechts omschreven als ‘de knal’, komen een aantal mensen vast te zitten in een schoolgebouw, waar ze een tv-documentaire aan het opnemen waren. Programmamakers Barry, Merel, Leo en Lotteke, rekentalent Joeri met zijn moeder Nathalie en zijn leraar Kaspar, en de conciërge Kaylem krijgen de instructies om ramen, deuren en gordijnen dicht te doen en het gebouw niet te verlaten. Zo ontstaat ‘de nieuwe situatie’ waarin mensen in extreme omstandigheden verplicht zijn om met elkaar samen te leven.
Alles wat er was
De ‘nieuwe situatie’ observeert de lezer door de ogen van Merel, die gedurende 145 dagen een dagboek bijhoudt. Hoewel Merel een heel nuchtere observator is, merkt de lezer al gauw dat ze geen betrouwbare vertelster is. Haar eigen waarheid creëeen is dan ook haar sleutel tot overleven in deze afvalrace, die een strijd tegen de waanzin is. Ook voor Merel is de wa…Lees verder
In deze roman van Hanna Bervoets (1984) is er een leven voor en een leven na ‘de knal’. Acht mensen die zouden deelnemen aan de televisieopnamen van een wetenschapsprogramma op een zondag in een schoolgebouw zijn na ‘de knal’ in een claustrofobische setting tot elkaar veroordeeld. Zij zitten wekenlang in het schoolgebouw opgesloten en het is onduidelijk of zij er ooit uit zullen komen. Het eten is gerantsoeneerd tot enkele rijstkorrels per dag. De televisieredactrice Merel houdt aantekeningen bij en richt zich hierin tot een jij-figuur, van wie pas later duidelijk wordt wie dat is. De dagen die zij beschrijft, zijn genummerd en staan niet in chronologische volgorde. Een gevonden leeg medicijnbuisje voor antidepressiva doet vermoeden dat een van de aanwezigen bij gebrek aan medicijnen in een psychose zal geraken. In deze apocalyptische roman worden, vooral aan het einde van het boek, ontluisterende grenssituaties beschreven ('Heer der vliegen' van William Golding is niet ver weg). Het …Lees verder

Over Hanna Bervoets

Hanna Marleen Bervoets (Amsterdam, 14 februari 1984) is een Nederlands auteur van romans, columns, essays, recensies en toneelstukken. In haar werk komen vaak vragen aan de orde over de effecten van het gebruik van nieuwe technologieën. Zij ontving in 2017 de Frans Kellendonk-prijs voor haar gehele oeuvre.

Biografie

Bervoets volgde een bacheloropleiding Media en Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam, met als specialisatie Televisie en Populaire Cultuur. In 2008 voltooide zij vervolgens een duale Master Journalistiek en Research, eveneens aan de Universiteit van Amsterdam. In New York studeerde zij een semester aan de Tisch School of the Arts.

In 2020 werd Bervoets benoemd tot lid van de Akademie van Kunsten.

Dichter en essayist Anton van Duinkerken (1903-1968) was haar oudoom.

Werk

Journalistiek

Tijdens haar studie schreef Hanna Berv…Lees verder op Wikipedia