Boek
Nederlands
Titel
De eenzamen
Auteur
Håkan Nesser
Vertaler
Ydelet Westra
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
De ensamma
Editie
1
Uitgever
Breda: De Geus, 2013
533 p.
ISBN
9789044523034 (paperback)

Besprekingen

Alweer de vierde thriller in de reeks met inspecteur Barbarotti van de uiterst succesvolle Zweedse schrijver. In 1969 ontstaat in de universiteitstad Uppsala een intensieve vriendschap tussen zes studenten. Enkele jaren later gaan de drie paren met elkaar tijdens de zomer op reis door de landen van de voormalige Oostbloklanden tot aan de Zwarte Zee. Wat optimistisch en vrolijk begon, eindigt echter dramatisch in Roemenië. Na de vakantie verliezen de vrienden elkaar uit het oog. Een ontmoeting jaren later eindigt in een tragedie als een docent uit Lunda in de bossen rond Kymlinge dood aan de rand van een afgrond wordt aangetroffen – precies op de plaats waar 35 jaren geleden een jonge studente de dood vond. Barbarotti wordt door dit geval voor enorme uitdagingen gesteld. De roman beweegt zich (soms wel erg traag) naar een verrassende plot toe, waarin Nesser tegenwoordige en verleden tijd meesterlijk met brandende ethische kwesties weet te verbinden. Normale druk.

Over Håkan Nesser

Håkan Nesser (Kumla, 21 februari 1950) is een Zweedse schrijver. Nesser is docent van beroep.

Van Veeteren

Nesser werd in de jaren 90 bekend door zijn bekroonde misdaadromans met inspecteur Van Veeteren in de hoofdrol. De romans spelen zich af in Maardam in een fictief Europees land, met onder andere opvallende trekjes van Nederland en/of Vlaanderen, waar inspecteur Van Veeteren met zijn collega's wordt ingeschakeld om een moeilijke moordzaak op te helderen.

Van Veeteren is een menselijke politieman: de vraag waarom een misdaad begaan is, is voor hem ook zeer belangrijk.

In 2003 verscheen het laatste deel uit de reeks over inspecteur Van Veeteren: Fallet G.

De romans met Van Veeteren werden verfilmd met Sven Wolter als Van Veeteren.

Ander werk

Nesser heeft ook een aantal opzichzelfstaande boeken geschreven, zoals Kim Novak badade aldrig i Genesaret…Lees verder op Wikipedia

Suggesties